Foto: Nangka Press / AFP / Profimedia, Shutterstock

Ulaskom u šengenski prostor Hrvatska je ušla u zonu slobodnog kretanja robe i ljudi u 27 zemalja članica. Podignute su rampe na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, dok na graničnim prelazima sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom na snazi ostaje stari režim prelaska, a kontrola spoljnih granica je pojačana. Takođe postoje i ograničenja stvari, vrednosti i proizvoda koje možete nositi sa sobom kada ulazite u Hrvatsku iz zemalja koje nisu u šengenskom prostoru.

U Hrvatsku iz Srbije, BiH, Crne Gore i ostalih zemalja koje nisu članice EU i Šengena, ne smete sa sobom nositi meso ni mlečne proizvode. Međutim, smete da ponesete ograničenu količinu voća i povrća te jaja, proizvoda od jaja i meda, piše Dnevnik.hr.

Preko granice možete preneti „druge proizvode životinjskog porekla“ kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, do dva kilograma po osobi.

Foto:shutterstock; shutterstock by Andrej Safaric; shutterstock by
Mircea Moira

Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda, tako jedna osoba može uneti 20kg „svežih proizvoda ribarstva bez utrobe ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva“ ili jednu ribu po osobi.

Za biljne proizvode, što uključuje voće i povrće i bilje, potreban je fitosanitarni certifikat o zdravlju bilja, kojim se potvrđuje da proizvod nije zaražen određenim nametnicima.

Dozvoljeno je najviše dva kilograma mleka u prahu za bebe, hrane za bebe i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Nosite li meso ili mlečne proizvode koje niste prijavili, oni će proizvodi biti zaplenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčanom kaznom ili čak kazneno gonjeni.

Šengen Evropa Foto:Tanjug/AP Photo

Alkohol, duvan, gorivo, parfemi

Preko granice možete uneti četiri litre vina i 16 litara piva te sveukupno jednu od ovih kategorija: jednu litru jakog pića s više od 22 posto alkohola (npr. votka ili džin) ili jednu litru etilnog alkohola s 80 posto alkohola ili dve litre „pojačanog“ vina (npr. šeri ili porto) ili penušavo vino.

Kod unosa duvana moguće je preneti 40 cigareta ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 g duvana. Možete kombinovati bilo koje od tih proizvoda, ali ne smete premašiti ukupnu dopuštenu količinu.

Možete nositi drugu vrednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrednosti do 300 evra po putniku ili 430 evra po putniku koji putuje vazdušnim ili morskim putem.

Uz gorivo koje se nalazi u vašem rezervoaru, možete nositi najviše 10 litara goriva u gepeku. Ovo pravilo se primenjuje na sve vrste motornih vozila.

POGLEDAJTE JOŠ:

Gotovina

Ukoliko preko granice mislite da ponesete više od 10.000 evra u gotovini morate ih prijaviti carinskim telima podnošenjem obrasca EU-a za prijavu gotovine. Ako to ne učinite ili je prijava neispravna ili nepotpuna, možete dobiti kaznu.

Bez ograničenja

Preko granice bez ograničenja i prijave idu sve vrste hleba, kolača, keksa i termički obrađenih i trajnih pekarskih proizvoda. Mogu se preneti i čokolade i slatkiši, testenina i rezanci, takođe termički obrađeni i bez mesnih proizvoda, kao i koncentrati supe i poboljšivači ukusa.

Imajte na umu da carinska tela na spoljnim granicama Šengena mogu sprovoditi pojedinačne provere, kao i provere prtljaga i vozila.

BONUS VIDEO Hrvatska bez granica – 2023. godina i ulazak u Šengen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar