Ukrajina rat Volodimir Zelenski i Vladimir Putin Foto:Shutterstock/Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP/Shutterstock

Ruski projektil lansiran s broda kod Krima danas je ušao u moldavski vazdušni prostor pre nego što je pogodio Ukrajinu, preletevši oko 35 kilometara severoistočno od Rumunije, objavilo je rumunsko ministarstvo obrane kao odgovor sa tvrdnje koje je ranije danas objavio Kijev da su ruski projektili leteli preko vazdušnog prostora Moldavije, ali i Rumunije koja je čalnica NATO-a.

„Nadzorni sistem rumunskog ratnog vazduhoplovstva detektovao je danas vazdušnu metu, najverovatnije krstareći projektil lansiran sa ruskog broda u Crnom moru kod Krimskog poluostrva“, saopštilo je ministarstvo.

„Najviše što se približio rumunskom vazdušnom prostoru bilo je oko 35 kilometara severoistočno od granice“, dodaje se.

Zelenski: Ruski projektili jesu prošli kroz Rumuniju

Prethodno, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužnji izjavio je da su dve rakete Kalibr lansirane iz Crnog mora ušle su u vazdušni prostor Moldavije, zatim odletele u rumunski vazdušni prostor, pre nego što su ponovo ušle u Ukrajinu na mestu gde se spajaju granice tri zemlje.

Pročitajte još:

I prvi čovek Ukrajine tvrdi da proljektil jeste leteo preko rumunskog neba.

„Nekoliko ruskih projektila je prošlo kroz vazdušni prostor Moladavije i Rumunije. Ove rakete su izazov za NATO i kolektivnu bezbednost“, rekao je prvi čovek Ukrajine obraćajući se iz Kijeva posle povratka sa dvodnevne turneje po Velikoj Britaniji, poseti Parizu i Briselu.

Moldavija potvrdila 

Sa druge strane, ministarstvo obrane Moldavije potvrdilo je da je raketa jutros prošla kroz njen vazdušni prostor.

„U 10.18 projektil je preleteo vazdušni prostor Republike Moldavije, iznad grada Mokra u Pridnjestrovskoj oblasti, a kasnije i iznad grada Kosauci blizu Ukrajine.

Pomenute rakete deo su masovnog napada koji je Rusija jutros izvela ciljajući mete iz ukrajinskog energetskog sektora. Prema navodima iz Kijeva, od jutros je  lansiran 71 krstareći projektil na Ukrajinu, a 61 ih je oboreno.

„Neprijatelj je jutros ispalio najmanje 70 raketa u još jednom masovnom napadu. Najmanje 60 projektila je oboreno. Sve njihove mete su bili civili, civilna infrastruktura. Nažalost, bilo je pogodaka, ima žrtava. Moje saučešće porodici!“, rekao je Zelenski.

Opširnije o današnjim dešavanjima u Ukrajinui pročitajte u našem blogu uživo. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar