Foto:Screenshot/Twitter/@nexta_tv

Juče su se pojavili snimci ogromne eksplozije negde na istoku Ukrajine. Kako piše Njuzivik, moglo bi da se radi o ruskom termobaričnom višecevnom raketnom sistemu.

Snimak je objavila beloruska agencija Nexta, a pokazuje, pišu svetski mediji, uništenje ruskog TOS-1 ili TOS-1A sistema u Donbasu.

Iako su Rusi i ranije koristili ovo oružje, ovo bi bio dokaz da to i dalje čine. Kako piše CNN, radi se o oružju koje je zabranjeno Ženevskom konvencijom zbog njegove posebne brutalnosti.

Naime, ovo oružje ima sposobnost da isisa sav vazduh u dosta velikom radijusu. Ljudima koji se nađu u blizini doslovno se isisa vazduh iz pluća. Reč je o oružju koje ima cilj i sposobnost da ubije što više ljudi na malom prostoru.

Ovo oružje funkcioniše tako što prvi naboj detonacijom otvara deo sa gorivom i rasprši gorivo poput oblaka koji može prodreti u bilo koju zgradu, bunker ili tunel koji nije hermetički zatvoren, prenosi Index.hr.

Drugi ga naboj potom detonira i proizvede veliku vatrenu kuglu. Detonacija usisava kiseonik iz okolnog vazduha kako bi proizvela eksploziju izuzetno visoke temperature, što onda obično proizvodi talas eksplozije znatno dužeg trajanja od detonacije konvencionalnih bombi.

PROČITAJTE JOŠ:

Eksplozija vakuumske bombe može pretvoriti zahvaćena tela žrtava u paru, pisao je Rojters. Ovo oružje može u jednom udaru uništiti nekoliko gradskih četvrti.

Rusi su ovu vrstu oružja već koristili u Čečeniji, a svojevremeno se pisalo da bi ga mogli koristiti u Siriji.

Nekoliko dana nakon početka ruske invazije, Ukrajina je optužila Rusiju da je iskoristila zabranjenu termobaričnu bombu.

„Danas su upotrebili vakuumsku bombu, što je zapravo zabranjeno Ženevskom konvencijom“, rekla je tada Oksana Markarova, ambasadorka Ukrajine u SAD-u. Britanci su u martu tvrdili kako su Rusi priznali korišćenje TOS-1 raketnih sistema.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare