Jelena Trivić i Milorad Dodik Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Stranka Milorada Dodika, SNSD, tvrdi da njihov kandidat za predsednika Republike Srpske vodi na izbora za predsednika ovog entiteta u BiH, dok sa druge strane iz Partije demokratskog progresa (PDP) tvrde da vodi njihova kandidatkinja Jelena Trivić.

Na Tviter profilu Milorada Dodika objavljeno je u 23.03 časova da je prema obrađenih 2.237 biračkih mesta Dodik osvojio 132.461 glas, a Jelena Trivić 111.825.

Prema ovim podacima SNSD-a, kandidatkinja ove stranke za srpskog člana Predsedništva BiH Željka Cvijanović osvila je 269.201 glas, a kandidat Mirko Šarović 184.120.

Sa druge strane, PDP tvrdi da njihova kandidatkinja vodi na izborima za predsednika Republike Srpske, a u njihovom kriznom štabu, kako prenose bosanski mediji, odjekuje i pesma „o Jelena, Jelo“,

Iz ove stranke su demantovali podatke iz SNSD o prednosti Dodika, navodeći da su oni plasirani svesno kako bi se unela tenzija.

Predsednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je večeras da je kandidatkinja ove stranke za predsednika Republike Srpske Jelena Trivić u prednosti u odnosu na kandidata SNSD-a Milorada Dodika, pišu bosanski mediji.

„Na uzorku od 184.730 glasova ili oko 29,5 posto Јelena Trivić ima 98.624 glasa, a Milorad Dodik 84.212. U procentima Jelena Trivić ima 53,1 posto, odnosno Milorad Dodik 45,3“, rekao je Borenović.

Inače, kada se govori o izborima za članove Predsedništva BiH, Željko Komšić vodi u izbornoj trci za člana iz reda hrvatskog naroda u odnosu na kandidatkinju HDZ-a Borjanu Krišto, dok Denis Bećirović ima prednost na mesto člana iz reda Bošnjaka u odnosu na Bakira Izetbegovića iz SDA.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), pravo glasa u BiH ima 3.368.666 birača. Na izborima učestvuje 90 političkih stranaka, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata, što je najviše do sada.

***

BONUS VIDEO – Izborni dan u BiH

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare