Foto: EPA-EFE/RDIF

Evropska agencija za lekove (EMA) bi u naredna dva meseca mogla da odobri upotrebu ruske vakcine Sputnjik V. Da li bi to moglo da ubrza vakcinaciju protiv korona-virusa u EU?

PROČITAJTE JOŠ:

Vakcinicija protiv korona-virusa u EU se odvija veoma sporo. Glavni razlog je nedostak vakcina. Evropski političari zato sve češće spominju mogućnost odobravanja ruske vakcine Sputnjik V i u EU. Tu vakcinu Evropska agencija za lekove (EMA) ispituje još od početka marta. Početkom aprila EU u Rusiju šalje svoje stručnjake kako bi na licu mesta više saznali o rezultatima kliničkih istraživanja i načinu proizvodnje, prenosi Dojče vele.

Do sada proizvođačima, ni u Rusiji, ni u EU, nije uspelo da proizvodnju povećaju do te mere da domaća i međunarodna potražnja budu zadovoljene. I pored toga Moskva je optimistična.

Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Povećati obim proizvodnje

Potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova, koja je zadužena za suzbijanje pandemije, nedavno je najavila da Rusija u prvoj polovini godine planira da proizvede ukupno 178 miliona doza ruskih vakcina – Sputnjik V, EpiVakKorona i KoviVak. Kao i kod većine vakcina protiv korona-virusa i one moraju da se prime dva puta.

Istovremeno bi do sredine juna u Rusiji trebalo da bude vakcinisano više od 30 miliona ljudi, javila je nedavno agencija Tass, pozivajući se na ruskog ministra zdravlja Mihaila Muraška. Za to je dakle potrebno oko 60 miliona vakcina.

Za izvoz onda preostaje 118 miliona doza, dakle vakcine za oko 59 miliona ljudi.

Iz Ruskog investicionog fonda (RDIF), koji Sputnjik V prodaje i promoviše u inostranstvu, saopšteno je da više od 50 zemalja u svetu čeka na tu vakcinu. To da je toliko zemalja već odobrilo Sputnjik V, u Rusiji se slavi kao veliki međunarodni uspeh. Prema podacima RDIF u svim tim zemljama živi više od 1,5 milijardi ljudi.

A ako sada i EU sa svojih 450 miliona stanovnika odobri upotrebu ruske vakcine? Rusija međutim ne raspolaže sa proizvodnim kapacitetima da bi se proizvelo toliko vakcina – i neće ih ni imati u dogledno vreme.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Proizvodnja Sputnjika V u inostranstvu

Jedino rešenje tog problema Kremlj vidi u pokretanju proizvodnje van Rusije.

„Kako bi zadovoljili globalnu potražnju za našom vakcinom radimo na transferu naše tehnologije u inostranstvo. Odgovarajući sporazumi o izgradnji proizvodnih pogona već su sklopljeni sa deset zemalja“, saopštio je ruski ministar industrije Denis Manturov tokom video-konsultacija sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Prema izveštajima, vakcina se već proizvodi u Kazahstanu, Belorusiji, Indiji, Južnoj Koreji i Brazilu. Pored toga, RDIF je potpisao i ugovor sa švajcarskom kompanijom Adienne Pharma & Biotech o proizvodnji Sputnjika V u njenoj fabrici u Italiji. Ona bi trebalo da počne proizvodnju u julu i do kraja godine tamo bi trebalo da se napravi deset miliona doza.

U sredu, 24. marta je stigla vest i da ruski koncern R-Pharm planira da pokrene proizvodnju vakcine Sputnjik V u svom pogonu u Ilertisenu, u Bavarskoj. Tamo bi od juna moglo da bude proizvedeno deset miliona vakcina, kazao je za agenciju dpa menadžer R-Pharm, Aleksandar Bikov. To međutim zavisi od toga da li će EMA dati zeleno svetlo za upotrebu te vakcine.

Pored Italije i Nemačke, kao moguće lokacije spominju se još i Austrija, Francuska i Španija.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Sputnjik V – jedan od mogućih delova mozaika

Zato se postavlja pitanje: da li Sputnjik V može da ubrza tempo vakcinacije u EU? Definitivno ne, jer je glavni deo posla trebalo da bude završen ranije, i to iz više razloga.

Do leta će se znatno povećati obim proizvodnje vakcina Bajontek/Fajzer. Bajontekov pogon u nemačkom Marburgu, koji je u februaru počeo sa radom, do sredine godine bi trebalo da proizvede 250 miliona vakcina. I francuska kompanija Sanofi je najavila da će proizvesti 125 miliona doza te vakcine za EU.

Od aprila će i američka kompanija Džonson i Džonson isporučiti Evropi svoju vakcinu, a između maja i juna bi trebalo da bude odobrena i druga nemačka iRNA vakcina CureVac. EU treba da dobije ukupno 405 miliona doza te vakcine.

U toku su i pripreme za odobrenje američke vakcine Novavaks.

Foto:EPA-EFE/Gyorgy Varga

Paralelno, EU na različite načine pokušava da primora kompaniju AstraZeneka da u potpunosti ispoštuje svoje ugovorne obaveze. Za drugi kvartal je bila planirana isporuka 180 miliona doza.

To znači da bi upotreba vakcina Sputnjik V u EU počela tek pred kraj masovne vakcinacije, najpre, verovatno, u manjim količinama. Zbog toga ta vakcina ne bi trebalo u velikoj meri da utiče na kampanju vakcinacije u EU. Međutim, proizvodnja u evropskim kampanijama Rusiji će omogućiti bolje snabdevanje drugih zemalja širom sveta vakcinom Sputnjik V.

Stoga će EU pre biti važno mesto za proizvodnju, nego važan kupac vakcina iz Rusije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar