Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da odlazećem visokom predstavniku u BiH Valantinu Incku i onima koji stoje iza njega i koji su pozdravili njegovu intervenciju ne odgovara BiH koja funkcioniše na dijalogu već ona BiH koja će uvek biti nestabilna.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Oni produkuju nestabilnost da bi imali čime da se bave na ovom prostoru“, rekla je Cvijanović, prenela je RTRS.

Uoči sednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se očekuje zauzimanje stava o ovoj temi, Cvijanović je ocenila kao neprimereno da u sadašnjem vremenu BiH ima bilo kakvog visokog predstavnika koji može da nameće rešenja i zakone, sankcioniše ljude, menja ustave i sve ono što su oni radili prethodnih godina.

„Mislim da je ovde došlo do određene nervoze visokog predstavnika s obzirom na to da je duboko isproblematizovan način nelegalnog postavljenja svih tih ljudi, godinama se nisu poštovale procedure, visoki predstavnoci su, osim toga što su imenovani van propisane procedure, donosili čitav niz mera na šta nisu imali pravo u toku svog mandata“, smatra Cvijanović.

Prema njenim rečima, svi ti visoki predstavnici nikada nisu pokušali da sagledaju šta je to opšta istina, šta je opšte dobro za celu BiH.

„Visoki predstavnici su ti koji uporno služe u lobističke svrhe pojedinih u okviru BiH, iz političkog Sarajeva, a na štetu druga dva naroda“, dodala je ona.

Predsednica Republike Srpske smatra da je došlo vreme, nakon mnogih zasedanja Narodne skupštine na kojima se bavilo ovom temom, da se o tome ponovo razgovora u okviru parlamenta, kao najvišeg zakonodavnog tela Republike.

„Dodatna je devijacija činjenica da imate intervenciju visokog predstavnika, da vam neko priča bajke kako se krećete prema EU, a da pri tome ne dozvoljavate demokratski izabranim institucijama da rade svoj posao, nego to radi neko po svojoj volji, po svom nahođenju“, upozorila je Cvijanović.

Da ima saglasnosti oko nekih stvari u okviru BiH, kaže, onda bi to domaće institucije uradile bez problema.

„Ako nešto nismo uradili to znači da nema saglasnosti i da treba da gradimo saglasnost na određenim stvarima, a ne da nas neko maltretira, da donosi i menja zakone. Prosto je to nemoguće objasniti u demokratskom svetu“, istakla je Cvijanović.

Ona je dodala da u BiH nema sklada zato što svi misle različito, zbog čega je Republika Srpska i pozvala na razgovore o budućnosti.

BONUS VIDEO Hapšenje u Sarajevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram