Kraljica Elizabeta Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta II veoma je poštovan i voljen mornarh u svojoj državi, ali i u celom svetu. Njen život je pun zanimljivih detalja, a mnogi od njih će vas iznenaditi.

Šta Elizabeta II ne jede?

Britanska kraljica Elizabeta druga se hrani izuzetno zdravo, pa tako nije ni čudo što je doživela da proslavi svoj 96. rođendan. Deren Mek Grejdi, njen lični kuvar, je to više puta naglasio u raznim intervjuima koji se tiču Elizabetinih navika u ishrani.

Kada ruča sama, kraljica Elizabeta II neće sebi dozvoliti skrob, što znači da testenina nije na njenom jelovniku. Kraljica iz istog razloga izbegava da jede krompir, a što se tiče mesa voli da je dobro pečeno.

Takođe, kraljica Elizabeta II nikada neće jeste previše belog ili crnog luka, kako ne bi došla u situaciju da ima neprijatan zadah. Ono što je zanimljivo jeste i da voli da joj se sa sendviča iseku korice hleba.

Kraljica Elizabeta Foto: EPA/Tim Ireland

Nema vozačku dozvolu, putuje bez pasoša

Ono što je posebno interesantno kod nje jeste da je do pre nekoliko meseci i dalje vozila auto iako je u poznim godinama. Isto tako se ponašao i njen suprug, pokojni princ Filip. Međutim, kraljica se izdvaja od ostalih vozača u svojoj zemlji, jer njoj nije potrebna vozačka dozvola.

U Velikoj Britaniji se dozvole izdaju u kraljično ime pa se ne očekuje da kraljica svoju dozvolu pokaže ikada ikome. Jednom prilikom je u svom automobilu provozala tadašnjeg saudijskog princa Abdulaha. On je bio prilično iznenađen.

Takođe, kraljica je obišla najviše država od svih svetskih lidera, ali ne poseduje pasoš. Pošto se svi pasoši u Velikoj Britaniji izdaju u njeno ime, ona je jedina osoba u toj zemlji kojoj pasoš nije potreban da bi putovala.

Kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta II Foto: Geoff Robinson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poseduje sve delfine u zemlji, ima svoju rasu pasa

Poznato je kraljica Elizabeta ima korgije i da je ove pse imala tokom čitave svoje vladavine. Međutim, pored korgija poseduje i dva dorgija – to je rasa pasa koja se dobija kada ukrštanjem korgija i jazavičara.

Ova rasa pasa je dobijena kada su se parili jazavičar princeze Margaret i korgi kraljice Elizabete II. Svog prvog korgija je dobila 1944. godine, pa već 30 godina poseduje pse ove rase.

Sva morska stvorenja u engleskim vodama se smatraju „kraljevskim ribama“ i u vlasništvu su kraljice Elizabete II. Tu spasaju delfini, jesetre i kitovi.

Britanska kraljica Elizabeta Foto: Steve Parsons/Pool via AP

Ima spremljen govor ako počne Treći svetski rat

Nacionalni arhiv Velike Britanije je 2013. godine objavio pripremljen govor Kraljice Elizabete II u slučaju da počne Treći svetski rat.

Kraljica Elizabeta II ima niz pripremljenih govora za velike događaje uključujući, pa između ostalog i za ovo. Verzija pomenutog govora je napisana 1983. godine za vreme Hlatnog rata.

U prvom delu govora Elizabeta se osvrće na period kada je Velika Britanija ušla u Drugi svetski rat protiv Nemačke.

„Nisam zaboravila tugu koju sam osećala kada am tog kobnog dana 1939. godine slušala svog oca kako govori da je počeo Drugi svetki rat. Nisam ni slutila da ću jednog dana morati da kažem isto“, stoji na početku govora.

Kraljica Elizabeta i princ Filip
Kraljica Elizabeta i princ Filip Foto:EPA-EFE/STR

Zatim govori o tome kako neprijatelji ne koriste tradicionalna oružja, već smrtonosnu tehnologiju, a na kraju iskazuje reči podrške i solidarnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

„Šešir kao zamena za krunu“

Gde god da se pojavi Elizabeta II nosi jarke boje i odgovarajući šešir kao neizostavni aksesoar. Za vreme svoje duge vladavine kraljica Elizabeta je nosila šišire na gotovo svim svojim javnim pojavljivanjima, pa se veruje da je do sada nosila preko 5.000 različitih šešira.

Kraljevski biograf Robert Lejsi smatra da su njeni šeširi na neki način zamena za krunu.

Veruje se da nosi jarke i žive boje kako bi se izdvojila iz gomile i bila zapažena, što je 2017. godine potvrdila i njena snaja, grofica Sofija od Veseksa u jednom dokumentarcu.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar