Dmitry Muratov
Dmitry Muratov Foto: TANJUG/ AP/HONS

Dmitrij Muratov, ruskog novinara i dobitnika Nobelove nagrade za mir, napadnut je u četvrtak u vozu kada ga su ga nepoznati počinioci polili crvenom farbom pomešanom sa acetonom.

„Užasno me peku oči“, rekao je urednik liberalnog lista Novaja gazeta, koji je obustavio rad nakon upozorenja Moskve zbog izveštavanja o invaziji na Ukrajinu.

Pročitajte još:

Incident se dogodio u četvrtak u vozu koji je saobraćao na relaciji Moskva-Samara. Fotografije na kojima je Muratov nakon napada objavljene su na Telegram kanalu Nove gazete.

Urednik Nove gazete je dobitnik Nobelove nagrade za mir 2021. godine, za borbu za slobodno izražavanje i izveštavanje u Rusiji.

Nova gazeta prestala sa radom

Novaja gazeta je poznata po tome što je veoma kritična prema ruskim vlastima.

Prošlog meseca je objavila da obustavlja svoje štampano i onlajn izdanje „do kraja ruske specijalne vojne operacije“ u Ukrajini, što je zvanični termin koji svi ruski mediji u zemlji moraju da koriste za rat u Ukrajini. Svako ko okarakteriše ruske akcije u Ukrajini kao ratne suočava se sa mogućom zatvorskom kaznom.

Podsetimo, od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, ograničeno je izveštavanje u Rusiji, a pristup skoro svim nezavisnim medijima je blokiran, ograničen ili cenzurisan. Rusija je takođe zabranila Fejsbuk, Instagram i Tviter u zemlji.

Otkako je počeo rat, u Rusiji život onih koji mu se protive iz dana u dan postaje sve teži. Vlada je donela zakon kojim ljudima koji šire „lažne” informacije o ratu preti zatvorska kazna od 15 godina.

Predsednik Vladimir Putin i drugi političari su svako protivljenje ratu okarakterisali kao izdaju zemlje, piše BBC.

Sva dešavanje iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Rus pomaže izbeglicama iz Ukrajine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar