Foto: BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/BOJANA CUPIC/DS

Crnogorski premijer Duško Marković poručio je građanima da ne treba da se brinu za bezbednost ni na dan izbora u nedelju 30. avgusta ni nakon toga kao i da su spremni na svaku vrstu provokacije.

„Sigurnost države je apsolutno obezbeđena, institucije imaju i znanja i odgovornosti da to obezbede, ne samo na dan izbora, nego i nakon izbora i svaki drugi dan. Spremni smo na svaku vrstu provokacije. Nećemo dozvoliti uznemiravanje bilo kog građanina, a posebno njegovog biračkog prava na dan izbora. Posebno nećemo dozvoliti eventualnu destrukciju koja bi imala rušilački karakter, nepriznavanje izborne volje građana i tome slično“, rekao je Marković lokalnoj televiziji TV San u Pljevljima, a prenose podgorički mediji.

On je kazao da nijedan izborni proces, nijedan glas, ni stotine glasova, ne smeju i ne mogu biti povod za uznemiravanje prijatelja i komšija.

Istakao je da se nada da će razum preovladati.

U delu javnosti se spekuliše da bi na dan izbora obe strane mogle da proglase pobedu i da je moguće da dođe do incidenata. Crnogorska policija je saopštila da raspolaže operativnim podacima da „pojedinci i grupe planiraju izazivanje incidenata i nemira“ u danu izbora.

Foto:Screenshot/Twitter/@markodmilacic

Rektor Cetinjske bogoslovije i jedan od najbližih saradnika mitropolita Amfilohija, Gojko Perović izjavio je da niko nema blagoslov za bilo kakva okupljanja na dan izbora u nedelju 30. avgusta i pozvao sve, naročito verujuće ljude, da ne organizuju nikakve proteste nalik litijama.

„Ukoliko neko opravdano brine za regularnost izbora ili moguće mahinacije prilikom brojanja, hrabri i slobodni ljudi imaju načina da brane svoju izbornu volju bez ishitrenih i nasilnih postupaka, onako recimo, kako je narod sa sveštenstvom branio svetinje u prethodnom periodu“, naveo je on u izjavi za javnost.

U Crnoj Gori se sutra održavaju parlamentrani izbori, jedanaesti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon sticanja nezavisnosti.

Osim parlamentarnih održavaju se i lokalni izbori u Kotoru, Budvi, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Komentari

Svi komentari (0)