Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Goranka Petrović, epidemiološkinja Hrvatskog zavoda za javno zdravlje je rekla kako se očekuje i ove nedelje rast broja novoobolellih u Hrvatskoj, ali se nada da će doslednom primenom mera koje su donesene, ali i onih koje će tek biti, ipak zaustaviti daljnji porast oboljelih.

Broj zaraženih u Hrvatskoj, ali i na gotovo celom kontinentu zabrinjavajuće raste, virus se probio u zdravstveni sistem. Prema nekim dramatičnim najavama, već krajem ovog meseca mogao bi se dogoditi slom hrvatskog zdravstva, piše Jutarnji list.

Pročitajte još:

„Do kraja nedelje broj novoobolelih bi mogao biti oko dve hiljade dnevno. Virus je uspostavljen i njegova cirkulacija je široka, te ovim putem još jednom pozivam građane da ozbiljno shvate situaciju i da se drže mera“, kazala je Petrović.

Ozren Polašek, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Splitu je istakao da je Hrvatska proletos imala manji broj zaraženih, ali je bila veća smrtnost.

„Intenzitet ovog broja zaraženih nas je iznenadio, posebno kada pogledamo zemlje u okruženju koje beleže prilično velike brojke slučajeva obolelih“, kazao je Polašek za HRT i dodao da je Hrvatska tokom leta imala dva do tri puta manju stopu smrtnosti.

Upravo zato su ljudi počeli da se manje pridržavaju mera i to je rezultat brojki koje se beleže ovih dana.

Manji broj zaraženih u Zagrebu

U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata zabeležena su 192 nova slučaja zaraze koronavirusom, potvrdio je Hini Zvonimir Šostar, direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Manja brojka novozaraženih posledica je vikenda i manjeg broja testiranja, pojasnio je.

Nije međutim naveo koliko je testiranih uzoraka. Više podataka, kazao je, biće objavljeno uskoro, na konferenciji za novinare zagrebačkog Štaba civilne zaštite.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar