Foto: EPA/MOHAMMED SABER; Hezbollah Press Office / Handout / AFP / Profimedia; ABBAS MOMANI / AFP / Profimedia; Ali Jadallah / AFP / Profimedia

Situacija na Bliskom istoku ponovno se dodatno užarila. Prvo je pobunjenička grupa Huti sa sedištem u Jemenu, gde već godinama traje građanski rat, a koja uživa podršku Irana, upozorila da će "svi brodovi u Crvenom moru koji idu prema Izraelu biti napadnuti", i to bez obzira na to pod čijom zastavom plove, javljaju strane agencije.

„Ako Gaza ne dobije hranu i lekove koji su joj potrebni, svi brodovi u Crvenom moru koji idu prema izraelskim lukama, bez obzira na njihovu nacionalnost, postaće meta naših oružanih snaga“, rekao je portparol hutskih vojnih snaga Jahja Sari.

A sada je i Tači Hanegbi, izraelski političar i savetnik za nacionalnu bezbednost, rekao da Izrael namerava da potisne šiitsku grupu Hezbolah s libansko-izraelske granice u najkraćem mogućem roku. Član Vrhovnog političkog veća Huta, Mohamed Ali al-Huti u Izraelu.

Jemen Huti Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB

„U interesu pomorske bezbednosti, upozoravamo sve brodove i firme da ne sarađuju s izraelskim lukama“, objavio je al-Huti, napomenuvši da neće dopustiti da ratni brodovi drugih država budu u pratnji izraelskih trgovačkih brodova ili onih koji plove u Izrael. Naime, napadi na brodove u Crvenom moru učestali su nakon izbijanja rata između Izraela i palestinskog pokreta Hamas, koji podržavaju jemenski Huti.

Jemen Huti Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Pretpostavlja se da bi Huti takođe mogli biti umešani u pokušaj otmice broda Zodiac u Adenskom zalivu. SAD su prošle nedelje takođe izvestile da su odbili napade bespilotnih letelica u Crvenom moru. Huti su navodno napali tri trgovačka broda, a razarač USS Carney odgovorio je na pozive upomoć i oborio tri drona. Spekuliše se da je Iranu u interesu, odnosno da mu je cilj proširenje sukoba na Bliskom istoku kako bi potpuno antagonizirao arapske i islamske zemlje na tom području protiv Izraela, ali i SAD-a.

Huti iz Jemena su već nekoliko puta gađali područje Izraela nakon što je došlo do eskalacije sukoba, nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra.

Huti Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Za izraelsku televiziju 12 kanal Tači Hanegbi je istakao da se stanovnici izraelskih područja koja graniče s Libanom neće vratiti u svoje domove sve dok izraelsko vođstvo ne poduzme korake protiv Hezbolaha, koji ugrožava izraelsku bezbednost. Izrael, po njemu, više na svojoj granici ne može tolerisati snage Al-Hadž Radvana (grupa Hezbolaha za specijalne operacije).

POGLEDAJTE JOŠ:

Na pitanje može li doći do širenja sukoba na libansko-izraelskoj granici, Hanegbi je odgovorio da je Izrael spreman za razgovore s Hezbolahom u potrazi za mirnim i diplomatskim rešenjem, ali je izrazio i sumnju da će se oni odlučiti na pregovore.

„Ali, situacija na severu Izraela mora se promeniti i ona će se promeniti“, rekao je Hanegbi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare