Milo Đukanović i Dritan Abazović, prijem povodom Dana nezavisnosti Crne Gore
Milo Đukanović i Dritan Abazović Foto: GOV.ME/B. Ćupić

Tekst Temeljnog ugovora pre potpisivanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom biće predstavljen stručnoj javnosti Crne Gore, kako bi se proverila njegova usaglašenost sa pravnim sistemom i time otklonile sve nedoumice. To je poručeno danas nakon sastanka predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i premijera Dritana Abazovića povodom konsultacija oko Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom koji je doveo do krize vlasti ali i tenzija u društvu.

„U interesu Crne Gore i njene evropske budućnosti da se sačuva politička stabilnost i unapredi funkcionalnost institucija sistema, kako bi država ispunila prioritetne obaveze iz evropske agende“, kaže se u zajedničkom saopštenju Abazovića i Đukanovića.

Podsetimo, Vlada Crne Gore je na sednici 18. jula verifikovala Temeljni ugovor koji je usvojila 8. jula, iako su iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske partije socijalista (DPS) najavili povlačenje svoje podrške ukoliko se to desi.

Zbog usvojenog Ugovora ispred Vlade je održano više protesta.

Ipak, sagovornici su se danas složili da je politički fokus potrebno usmeriti na dijalog svih parlamentarnih partija o obezbeđivanju potrebnog konsenzusa za izbor članova Sudskog saveta, sudija Ustavnog suda i pokretanje procedura za izbor VDT-a.

„To bi bio i najbolji prilog stabilnosti i ukupnom prosperitetu crnogorske države i društva“, ocenjeno je na sastanku.

DPS i SDP su, kao i značajan deo civilnog sektora i javnosti Crne Gore, zahtijevali da se prije usvajanja Temeljnog ugovora obave široke konsultacije i javna rasprava, te da se čuje riječ struke.

Ipak, Vlada je za samo desetak dana usvojila tekst nakon što se Abazović u Srbiji sastao 30. juna sa patrijarhom SPC Porfirijem, koji je izjavio „da je u razgovorima sa Vladom Crne Gore postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora“.

Dritan Abazović i patrijarh Porfirije Foto:TANJUG/RADE PRELIC

U Ugovoru se, između ostalog, za SPC priznaje pravni subjektivitet i kontinuitet od 1219. godine, SPC se daju javno-pravna ovlašćenja, a država se obavezala da uknjiži i neupisane nepokretnosti u vlasništvu eparhija te crkve u Crnoj Gori.

Takođe je otvorena mogućnost uvođenja veronauke u javnim obrazovnim ustanovama.

Manjinska Vlada premijera Dritana Abazovića je izglasana 28. aprila glasovima 16 poslanika partija – URA, Socijalističke narodne partije, Socijaldemokratske partije i nacionalnih stranaka Albanaca, Bošnjaka i Hrvata.

Podržava je i 29 poslanika Demokratske partije socijalista predsednika Đukanovića, koja nema svoje predstavnike u Vladi.

Vladu je podržalo 45 od ukupno 81 poslanika.

BONUS VIDEO: Porfirije i Abazović se dogovorili oko Temeljnog ugovora


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar