Foto:SPC

Patrijarh srpski Porfirije primio je u Patrijaršijskoj rezidenciji u Beogradu vođe koalicije Demokratski front u Crnoj Gori Andriju Mandića i Milana Kneževića i poručio da "Crkva visoko ceni" njihovu ličnu i žrtvu vernog naroda i drugih koji su se protivili bezakonju u borbi protiv nepravednog i diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispoispovesti.

PROČITAJTE JOŠ:

„Otpor našeg naroda pokušaju otimanja svetinja i druge crkvene imovine stopio se sa borbom za očuvanje identiteta, pravoslavne vere, srpskog narodnog imena i kulture. Sve što je naš narod tih meseci u Crnoj Gori, predvođen Crkvom, činio zadivljujuće je“, objavljeno je u saopštenju SPC.

Gosti su, čestitajući Porfiriju na izboru na tron poglavara SPC, izrazili zadovoljstvo što sada kao patrijarh, a i ranije kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski u javnim obraćanjima uvek upućuje podršku i izražava brigu za položaj srpskog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori.

Patrijarhu su, kako je navedeno u saopštenju, posebno zahvalili na upoznavanju javnosti sa ključnom i po svemu istorijskom ulogom koju su pokojni patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije, zajedno sa drugim srpskim episkopima, imali „pri pokretanju hrišćanskog narodnog otpora i na posletku mirnom razrešenju antagonizama koji su bili posledica nametanja nepravednog zakona“.

Foto:SPC

Patrijarh Porfirje rekao je da vidi kao svoju obavezu isticanje „pomalo zanemarene uloge njegovog prethodnika u mirnom i povoljnom razrešenju krize, što vidi kao sopstvenu obavezu, posebno imajući u vidu da je sa patrijarhom Irinejem vodio duge razgovore“ o položaju SPC i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori.
On je naglasio da „i da po tim pitanjima u svemu nasleđuje stav koji je Crkva kroz Sabor i Sinod već utvrdila“.

Lideri Demokratskog fronta su obavestili patrijarha o rešenosti koalicije koju predstavljaju da, posle zadovoljavajućih izmena Zakona o slobodi veroispovesti, preduzmu dalje političke i zakonodavne aktivnosti koje će, u skladu sa evropskom, ali i dobrom praksom u Srbiji, još preciznije utvrditi značaj i ulogu SPC u savremenom crnogorskom društvu, ne zanemarujući ni malo ravnopravan položaj drugih tradicionalnih crkava i verskih zajednica.

Izražena je saglasnost da je „slobodno izjašnjavanje na predstojećem popisu stanovnika u Crnoj Gori od najvitalnijeg značaja i za SPC i za državu“, uz uverenje da će se „taj važan događaj, prvi put posle Drugog svetskog rata, odvijati u demokratskoj atmosferi“, navodi se u saopštenju SPC.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar