Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Ministri zdravstva Evropske unije saglasili su se da je kovid-19 nezabeležena zdravstvena kriza u istoriji Unije i da je najvažnije smanjiti njen uticaj na ljudske živote.

„Fokus treba da ostane na smanjenju uticaja na ljudske živote, broja obolelih i umrlih koliko god je to moguće“, istakao je državni sekretar u Ministarstvu zdravstva Hrvatske Željko Plazonić nakon videokonferencije s evropskim ministrima zdravstva, prenose zagrebački mediji.

On je, kao predstavnik države koja predsedava EU, rekao da je „izuzetno važno obezbediti sveobuhvatno testiranje stanovništva i zaštitu posebno ranjivih skupina“.

Dodao je da je uz suradnju i koordinaciju 27 članica potrebno jačati „zajedničke napore u istraživanju i pronalasku vakcine“.

Na videokonferenciji je komesarka Evropske komisije za zdravlje i bezbednost hrane, Stela Kiriakides predstavila je smernice za optimalnu i racionalnu upotrebu lekova kako bi se izbegla nestašica u vezi sa koronom, rekao je Plazonić.

Evropska komisija predstavila je danas plan za postepeno popuštanje mera s uvažavanjem tri kriterija. Širenje zaraze mora biti znatno usporeno i stabilizovano, zdravstveni sistemi moraju imati dovoljno kapaciteta i potrebno je bolje pratiti širenje zaraze što se može postići većim testiranjem.

Plazonić je preneo da se članice EU saglasne da su „adekvatni kapaciteti zdravstvenog sistema ključni za donošenje odluka o popuštanju mera“, prenosi index.hr.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram