Mojtaba Khamenei Foto:Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sin iranskog vrhovnog vođe Mojtaba Hamnei našao se u centru svetske pažnje nakon smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija. On je poginuo u padu helikoptera u nedelju. Predsednički izbori u Iranu će se održati u roku od 50 dana od smrti predsednika, a vršilac dužnosti predsednika do tada će biti prvi potpredsednik Mohamed Mohber. Međutim, Raisi se spominjao kao prvi kandidat za naslednika aktuelnog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, ali se zbog Raisijeve smrti Mojtaba Hamnei našao na vrhu spiska.

Raisi je bio naširoko smatran favoritom za eventualnu zamenu iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, koji je sa 85 godina blizu trenutka za imenovanje naslednika.

Pažnja je sada usmerena na sina vrhovnog vođe Mojtabu Hamneija, za koga neki stručnjaci spekulišu da bi na kraju mogao da zauzme čelnu poziciju u Iranu.

Mojtaba Hamenei Foto:Tanjug/AP Photo/Vahid Salem

Bivši savetnik Stejt departmenta za Iran Gabrijel Noronha napisao je na mreži „Iks“, nekadašnjem Tviteru da fokus i Iranu nije na tome ko će naslediti Raisija, već Hamneija.

„Ključni faktor nije zapravo ko će naslediti Raisija, već Raisija. Sledeći vrhovni vođa je najverovatnije sin Alija Hamneija, Mojtaba Hamnei. Interni stručnjaci su verovali da se broba za naslednika Hamneija kao vrhovnog vođe vodila između do Mojtabe i Raisija. Ako je Raisi mrtav, Mojtaba postaje očigledan naslednik. Sa 55 godina, Mojtaba bi potencijalno mogao da predsedava Islamskom Republikom decenijama ako režim ne bude svrgnut. On deli ideološka gledišta svog oca, ali odluke koje donosi o spoljnoj politici, o nuklearnom naoružanju i o tome kako da se krene u društvenim i verskim pitanjima biće od velike važnosti da bi se videlo da li će režim preživeti“, smatra on.

Mojtaba, inače, ne uživa veliku podršku i popularnost u Iranu, ali je režim već optužen da mu otvara put za preuzimanje vlasti.

Ali i Mojtaba Hamnei Foto: Iranian Supreme Leader’S Office / Zuma Press / Profimedia, MORTEZA NIKOUBAZL / Sipa Press / Profimedia

Hamnei je to u suštini negirao, poslednji put preko člana Skupštine eksperata – visokih zvaničnika koji biraju vrhovnog vođu – Mahmuda Mohamadija Aragija.

U martu, Aragi je u intervjuu za iransku državnu novinsku agenciju Ilna rekao da je Hamnei bio protiv ideje da se njegov sin odobri za vrhovnog vođu jer bi to predstavljalo nasledno vođstvo, zbog čega bi se režim suočio sa odgovorom pošto se Islamska Republika identifikuje kao demokratija, a ne monarhija.

„Pitanje je da li bi još neko mogao da izazove Mojtabu u unutrašnjim previranjima. Ako ne, on je će biti na poziciji vrhovnog vođe. A onda smo spremni da se Islamska Republika suoči sa optužbama da je zapravo postala nasledna monarhija“, ocenjuje Noronha.

On ističe i da je Mojtaba već počeo da preuzima neke od manjih dužnosti svog oca kao vrhovnog vođe.

Ebrahim Raisi

„Ono što je najvažnije, bio je veoma blizak IRGC-u i takozvanim revolucionarnim snagama u režimu koje vuku mnoge konce i traže stalnu konfrontaciju sa Zapadom. Učvrstio je mreže uticaja sa moćnim kadrovima, a posebno sa članovima Skupštine eksperata, tela od 88 osoba koje ima zadatak da izabere sledećeg vrhovnog vođu“, kaže Noronha.

Kritičari Mojtabe, drugog od četiri Hamneijeva sina, izrazili su zabrinutost zbog, kako kažu, njegovog zakulisnog učešća u donošenju odluka.

Tokom izbora 2005. u Iranu, reformistički lider Mehdi Karubi napisao je pismo Hamneiju o, kako je nazvao, „Mojtabinim intervencijama“ u podršci Mahmudu Ahmadinedžadu, koji je na kraju izabran za predsednika.

Karubi je izneo mišljenje koje su i drugi ponovili, da se izbori koriste da bi se raščišćavao put reformističkim kandidatima, tako da niko neće stati na put Mojtabi Hamneiju, koji želi da postane vrhovni vođa.

Kada je Ahmadinedžad osvojio drugi mandat 2009. godine, rezultati su bili naširoko osporavani, a u Iranu je pokrenuta ogromna pometnja — i naišla na oštru rekonstrukciju režima.

Demonstranti su tada uzvikivali da Mojtaba nikada neće moći da postane vrhovni vođa.

POGLEDAJTE JOŠ:

Aragi je za agenciju Ilna rekao da su oni unutar režima koji su za Mojtabu pohvalili njegovo široko poznavanje šerijatskog prava. Rođen je u gradu Mašhadu i sveštenik je poput svog oca, što znači da se smatra verskim vođom.

Do novih izbora u Iranu, Mohberu će pomagati predsednik parlamenta i šef pravosuđa kao deo tročlanog veća odgovornog za organizaciju izbora.

Iranska vlada je u ponedeljak izdala saopštenje, izražavajući tugu zbog gubitka, kako je nazvala, „vrednog i neumornog” lidera Raisija, obećavajući da „neće biti ni najmanjih poremećaja” u administraciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare