Foto: Xinhua/Avalon.red / Avalon / Profimedia

Vlada SAD poslednjih sedam dana dana istražuje curenje u kineskoj nuklearnoj elektrani nakon što je francuska kompanija, koja je delimični vlasnik, upozorila na neposrednu radiološku pretnju, javlja CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Navodi se da upozorenje uključuje i optužbu da je kineska uprava zadužena za bezbednost povećavala prihvatljive nivoe za otkrivanje radijacije, kako bi izbegla zatvaranje nuklearne elektrane u Taishanu, u provinciji Guangdong.

I pored alarmantnog obaveštenja, Bajdenova administracije veruje kako situacija još nije kritična, navodi CNN i ukazuje da je, iako američki zvaničnici smatraju da situacija trenutno ne predstavlja ozbiljnu bezbednosnu pretnju, neobično da strana kompanija jednostrano zatraži pomoć američke vlade kada njen kineski partner još nije priznao da postoji problem.

Zabrinutost je ipak dovoljno velika, pošto je američki Savet za nacionalnu bezbednost prošle sedmice održao više sastanaka.

Bajdenova administracija je o tome razgovarala sa francuskom vladom i stručnjacima iz američkog ministarstva energetike, preneli su izvori, a CNN tvrdi da su SAD bile u kontaktu i sa kineskom vladom, ali da ishod tog razgovora nije poznat.

CNN je stupio u kontakt sa kineskim vlastima u Pekingu i provinciji Guangdong, gde se nalazi elektrana, kao i sa kineskim ambasadom u Vašingtonu i nije dobio odgovor, ali je vazno ukazati da je u Kini trodnevni državni praznik.

Francuska kompanija Framatome saopštila je da, prema dostupnim podacima, postrojenje radi u okviru sigurnosnih parametara. Kompanija je navela da njen tim sarađuje sa stručnjacima kako bi procenio situaciju i predložio rešenja za sve potencijalne probleme.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar