Indija koronavirus
Foto: REUTERS/Danish Siddiqui

Varanasi je sveti hinduski grad na obali Ganga u indijskoj državi Utar Pradeš. Jedan od najstarijih nastanjenih gradova na svetu. Ovih dana obale svete reke pretesne su da prime pepeo svih preminulih od koronavirusa. Grad je teško pogođen drugim talasom epidemije i svi gradski sistemi su u kolapsu, javlja CNN.

Indijskog premijera Modija optužuju sve glasnije da loše upravlja krizom izazvanom pandemijom. On još od novembra izbegava da poseti Varanasi.

Kremacije počinju pre zore… Radnici još čiste prostor od sahrana prethodnog dana… Sveti grad nije poštedeo drugi talas pandemije. Metru ima vremena tek za kratak predah. Njegova porodica bavi se kremiranjem već generacijama.

„Stigne 100, 140, čak 150 tela dnevno… Svakih 5 – 10 minuta stiže hitna pomoć sa preminulima“, kaže radnik krematorijuma Metru Čovradi.

Prema zvaničnim podacima ovde dnevno ume 8 do 10 ljudi, ali je stvarna cifra daleko, daleko veća.

„Centralni krematorijum u Varanasiju toliko je preopterećen da je grad otvorio nove improvizovane krematorijume“, kaže Klarisa Vord sa CNN.

Tela preminulih neprekidno pristižu. Silazimo sa broda da bi imali bolji pogled. Stižu nova ambulantna kola. Još mrtvih. Pre poslednjeg obreda leševi se dezinfikuju. Porodica dobija punu zaštitu od virusa. Svi oko nas pričaju da Vlada ignoriše krizu. Da su mnogi životi mogli da budu spaseni.

„Da li je vlada učinila dovoljno da zaustavi ovaj talas?“, pita Klarisa Vord.

„Ne. Nije urađeno dovoljno. Bio je potreban mnogo veći napor. Varanasi je trebalo potpuno zaključati, ali Vlada to nije učinila“, kaže Narmal Gupta, kome je preminuo otac.

Situacija u gradu je postala toliko loša da se oseća nedostatak drveta za spaljivanje. Potrebe su porasle četiri puta.

„Otkad radim ovde nisam video toliko sahrana. Tri glavne trgovine ostale su bez drva“, kaže Diapk Čudari.

Smrt je oduvek bila deo života u Varanasiju. Vekovima ovde dolaze ljudi da bi umrli u svetom gradu, jer se veruje da vode Ganga pomažu duhovima preminulih. Kad sunce zađe molitve se probijaju kroz dim i počinje novi ciklus smrti.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar