Marine Le Pen, Francois Fillon, Dominique Strauss-Kahn, Eric Zemmour. francuski politicari
Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG/EPA/ETIENNE LAURENT/MICHAEL REYNOLDS/BERTRAND GUAY

Francuska je nekada bila država u kojoj su predsednici mogli da sakriju svoju vanbračnu decu čak i na vidnom mestu, gde su političari mogli da imaju ljubavne afere i niko ne bi pisao o tome. Ali Francuzi počinju da uživaju u rijaliti emisijama u kojima se pojavljuju političari - što je znak da njihovi privatni životi odavno više nisu zabranjena tema u Francuskoj, piše Politiko.

PROČITAJTE JOŠ:

TV emisija „Intimna ambicija“, prati nekoliko političara u njihovom svakodnevnom životu, sa dugim intervjuima. U jednoj od epizoda gledaoci otkrivaju liderku krajnje desenice Marin Le Pen koja predvodi „Nacionalni savez“, kako radi u bašti, gradonačelnicu Pariza Anu Idalgo kako vozi bicikl i bivšu ministarku Rašidu Dati sa bokserkim rukavicama.

Le Penova takođe otkriva da ima cimerku u stanu. U pitanju je njena prijatelja iz detinjstva Ingrid, koju Le Penova smatra svojom mlađom sestrom.

„Upoznale smo se kada samo imale, godinu i po, dve godine. Marin mi je kao sestra. Posle raznih avantura u životu, Marin mi je predložila da dođem da živim kod nje. Odlične smo cimerke – nikada se ne svađamo, jedna kupuje hranu, a druga sprema ručak ili večeru“, rekla je Ingrid.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Relativno benigna vest pokrenula je spekulacije, zbog čega je Le Penova morala da pojasni  da su one dugogodišnje prijateljice. Ovakav životni aranžman je deo „nekonvencionalnog“ načina života, rečeno je novinarima.

„U ovoj kući nema muškaraca, čak su i moje mačke ženke“, u šali je rekla Le Penova voditeljki Karin Le Maršan u emisiji. Cimerke kažu da vole zajednički život.

Interesovanje i pričanje o privanom životu političara je za Francuze nove teritorija, piše Politiko.

„To je amerikanizacija privatnog života poličara“, kaže Gaspard Gantzer, bivši savetnik bivšeg predsednika Fransoa Olanda – i sam „žrtva“ novootkrivenog fokusa francuskih medija za tračeve o privatnom političkom životu.

Emisija je počela uoči predsedničkih izbora 2017. godine. Tokom 2016. godine to je pomoglo u pokretanju predsedničke kampanje Fransoa Fijona, koji se borio da se otrese imidža saradnika bivšeg predsednika Nikole Sarkozija. Mnogi danas smatraju da nije više moguće da se neki političar odupre tome da svoj privatan život izloži pred kamerama.

Fransoa Filon Foto:EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Rizičan posao

Nova epizoda emisije bavi se životom pet političarki, uključujući tri kandidata za predsednički izbore sledeće godine.

„Ovo prikazuje Le Penovu kao normalno ljudsko biće koje živi u normalnoj kući u predgrađu. Mnogi misle da ona živi u pećini punoj nacista“, rekao je zvaničnik Nacionalnog saveza.

Međutim, kako su otkrili mnogi političari, korišćenje privatnog života u kampanji je rizično.

„Uvek može da im se vrati kao bumerang, kada dozvole da novinarima da pažljivije pogledaju njihov privatan život“, rekao je Gantzer, prisećajući se da je Fijon izložio svoju porodicu videlu, a zatim je bio umešan u skandal koje je bio vezan za lažne poslove njegove supruge.

Međutim, sa druge strane je i više nego dobrodošao trend.

„Pored mera i manifesta kampanje, važno je znati da li su životi političara koherentni sa njihovom politikom“, kaže Fransoa Kornut-Ženti, konzervativni poslanik iz Les Republikains.

Po njegovom mišljenju, propast popularanog socijaliste Dominika Štros Kana, ukazuje da veća pažnja nije „voajerizam“, već je neophodna za očuvanje države. Hapšenje bivšeg šefa MMF-a zbog optužbi za seksualni napad u Njujorku 2011. godine, okonačno je njegovu političku karijeru u reme kada je smatran za potencijalnog kandidata za predsednika.

Foto:EPA/MICHAEL REYNOLDS

Optužbe su kasnije odbačene, a Štros Kan je postigao nagodbu sa ženom koja ga je tužila u građanskoj parnici.

Ali francuska politika je i dalje puna oblasti u kojima novinari oklevaju oko toga šta bi trebalo da se pojavi u medijima.

U septembru je francuski časopis Paris Meč, objavio fotografiju potencijalnog kandidata za predsendika Erika Zemura u naručju njegove političke savetnice i direktorke kampanje Sare Knafo, ne pominjući da su u vezi. Zemur je oženjen i vodi konzervativnu kampanju u korist porodice. Zemurove pristalice kažu da njegov privatan život neće uticati na kampanju, ali nije jasno da li će to biti održivo kako se kampanja bude zahuktavala.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram