Jelena Trivić, Milorad Dodik Foto: Dejan Rakita/PIXSELL, Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia, Shutterstock

Danas ističe rok za utvrđivanje preliminarnih rezultata Opštih izbora održanih 2. oktobra, a za Klix.ba je potvrđeno da sednica Centralne izborne komisije BiH još nije zakazana.

Rok za utvrđivanje preliminarnih rezultata proteklih izbora ističe večeras u ponoć. Ukoliko se rok ne ispoštuje, predsednik SNSD-a Milorad Dodik čiji izbor za predsednika Republike Srpske opozicione stranke zahtevom za ponovno brojanje glasova pokušavaju da ospore, najavio je krivične prijave.

Dodik je na jučerašnjoj press konferenciji najavio da će pojedinačno protiv svakog člana CIK-a BiH podneti krivičnu prijavu ako preliminarni rezultati izbora ne budu objavljeni danas.

Foto:Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

„Mi idemo da završimo u vremenskim rokovima koji su ispred nas, znači da što pre završimo, ali tačan rok vam ne mogu reći sad trenutno“, rekao je Adi Agić iz Glavnog centra za brojanje za BHT1.

Zakonom i provedbenim aktima predviđeno je da preliminarni rezultati moraju biti objavljeni 22. dan nakon održavanja izbora.

„Ako bude sednica svi ćete biti obavešteni, ali još uvek nema najave“, kazala je za Klix.ba potparolka CIK-a BiH Maksida Pirić, ističući da današnji dan traje do ponoći.

Dodik smatra da CIK namerno „beži od toga da proglasi preliminarne rezultate“ te je naglasio kako je za njega kontrolno brojanje glasova udar na institucije RS-a.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kazao je i da su u Bugarskoj izbori održani isti dan kada i u BiH, a da je u toj državi već formirana vlada.

Nakon što budu objavljeni preliminarni rezultati, počinje teči rok za žalbe i prigovore, posle čega bi CIK, 2. novembra trebalo da objavi i konačne izborne rezultate.

BONUS VIDEO Trivić VS Dodik II deo: Šta nas čeka?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar