Požar u Perastu, vatra, dim, brdo iznad Perasta
Foto: Ana Marković/Nova.rs

Kilometarski požari od Herceg Novog do Kotora spustio se do Kamenara, bez ozbiljnije pomoći ugasiti se ne može, piše Boka News.

Požar koji je pre četiri noći izazvan udarom groma u Bjelskim Kruševicama, ali sa kotorske strane, ne samo što se prekjuče proširio i na područje opštine Herceg Novi, zahvativši Bjelske Kruševice, Repaje i Bunoviće, već se tokom noći spustio i do Kamenara, pa se s pravom može reći da Boka gori. U ovom trenutku, čitavi kilometri su zahvaćeni vatrom.

Prema rečima Zlatka Ćirovića, komandira Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi, tokom cele noći dvadestak pripadnika novske Službe, sa tri vozila, dobrovoljci, lovci i mladići dobrovoljci gasili su vatru, svim raspoloživim sredstvima. No nevolja je, što je pojas širok više od pet kilometara iznad Bijelskih Kruševica i Kamenara, piše Boka News.

„Prekjuče je vatra prešla i na Repaje. Duvala je i jaka bura tokom noći. Požar je prilično visoko, gusta je vegetacija. Za sada nisu ugrožene kuće, ali vatra je udaljena od njih samo 150 do 200 metara, pa ako vetar okrene ka njima može biti rizično“, kazao je Ćirović.

Takođe, hercegnovski vatrogasci su tokom jučerašnjeg dana pomagali i kolegama u Kotoru.

Ustupili su bazen koji je bio postavljen u Luci u Risnu kako bi helikopter Vojske Crne Gore zahvatao vodu i gasio požar u prvom naletu iznad Perasta, a onda iznad Bijelskih Kruševica i Stoliva.

Ćirović podvlači da se ovakav požar ne može ugasiti bez pomoći iz vazduha, kiše ili vazduhoplova.

Pročitajte još:

Ima naznaka da bi u gašenju požara tokom dana primogao kanader iz Hrvatske.

„To bi bilo odlično, ali ne mogu, a da ne primetim da kada je Herceg Novom ponuđena pomoć iz Hrvatske za gašenje požara iznad Žvinja, onda su prepreka bile zakonske procedure. Sada se izgleda drugim kanalima, preko crnogorskog Ministarstva spoljnih posolova, može i skratiti procedura i videćemo hoće li doći hrvatski kanader. Najednom preko Direktorata više nisu potrebne procedure?! U redu, samo da svi imamo isti tretman. Međutim, svi smo zapravo ugroženi ukoliko država konačno ne shvati da su nam neophodna dva kanadera i da je to prioritet. Štete od požara su neprocenljive po čitav eko sistem. Zapomažemo deset godina, ali izgleda uzalud“,  rezigniran je Ćirović.

Kometarišući vest da je u Herceg Novom policija lišila slobode L.R. ( 19), piromana koji je u Novom izazvao čak deset požara, kaže da imaju odličnu saradnju sa policijom, ali da sumnja da je u izazazivanje požara uključeno više od jednog lica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar