Crna Gora, plaže
Crna Gora Foto: Ana Marković/Nova.rs

Aktuelne epidemiološke mere u Crnoj Gori produžene su do 30. jula, saopštila je danas Ljiljana Radulović, direktorka Kliničkog centra Crne Gore. Šta to znači za turiste? Koje mere će najviše uticati na one koji odluče da ovo leto provedu na crnogorskom primorju?

Pročitajte još:

Opšte mere, poput nošenja maske u zatvorenom prostoru ili držanje fizičke distance od najmanje dva metra na otvorenom i u zatvorenom prostoru, važe za sve.

Kakva su pravila u ugostiteljskim i turističkim objektima?

Svi uslužni lokali (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti) u obavezi su da obezbede dezinfekciju ruku na ulazu ili izlazu iz objekta, dok gosti koji borave ugostiteljskom objektu, unutar objekta i na terasi ili bašti, moraju da nose zaštitne maske za lice.

Gosti maske mogu skidati samo tokom neposrednog konzumiranja pića, nakon čega se maska odmah vraća na lice. Tokom konzumiranja hrane maska se vraća na lice odmah nakon završetka obroka, navodi se na Covidodgovor.me, zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore i Saveta za borbu protiv koronavirusa.

Plaže, putovanja bez pcr testa
Foto: LIUDMILA ERMOLENKO/Shutterstock

Takođe, unutar objekta svi stolovi moraju biti odvojeni prozirnim pleksiglas pločama/panelima ili drugim neprozirnim materijalom pogodnim za dezinfekciju. Kako je propisano, te ploče moraju biti visine 170 cm. Stolovi u objektu, bilo da je reč o unutrašnjosti objekta ili terasi, moraju biti udaljeni najmanje dva metra.

Za jednim stolom sme sedeti najviše četiri gosta, bilo da je reč o terasi ili unutrašnjem delu objekta.

Prema propisanim merama, maloletnim licima koja nisu u prisustvu roditelja ili neke druge odrasle osobe, zabranjen je boravak u restoranima, kafanama, kafeterijama, hotelskim restoranima i sličnim ugostiteljskim objektima.

Kada je reč o noćnom životu i tu postoje ograničenja. Osim na terasi ili u bašti kada je u periodu od 20 časova do ponoći dozvoljena uživo muzika, u svim ostalim slučajevima na snazi je  zabrana izvođenja muzičkog programa uz učešće pevača i muzičara. Još jedna mera koja se gostima neće dopasti je – zabrana igranja i plesa.

Kakva su pravila u šopingu?

Kada je reč o kupovini, broj kupaca u jednom objektu je ograničen, a zavisi od veličine lokala.

Naime, propisi nalažu da je neophodno obezbediti najmanje 10 kvadratnih metara površine po kupcu, što znači da će broj kupaca u svakoj prodavnici varirati. Svaka radnja ima obavezu da na ulazu naglasi koliko kupaca može biti u objektu u isto vreme.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare