Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

U Crnoj Gori se digla velika bura nakon što je državno telo objavilo imena i prezimena svih koji su u samoizolaciji u toj zemlji, sa imenima, prezimenima, adresama, brojevima telefona. Iako su u međuvremenu neki od podataka izbrisani, pojavile su se čak i aplikacije koje po vašoj lokaciji daju pregled svih potencijalno zaraženih u okolini, sa svim tim podacima.

Po internetu je još od vikenda kružio „Gugl“ dokument sa imenima svih potencijalno zaraženih, kao i adresama i lokacijom. U njega je i nova.rs imala uvid, budući da se slobodno delio preko društvenih mreža i aplikacija za razgovor poput Vajbera i Vocapa.

Građanska alijansa je već Ustavnom sudu Crne Gore podnela inicijativu za ocenu ustavnosti ove odluke, pišu Vijesti.

Čelnik GA Boris Raonić ocenio je da je odluka pogrešna iz više razloga i da je treba povući.

“Ona nije u skladu sa Ustavom, neracionalna je jer neće ostvariti svoj cilj, a priznajem da nije u skladu sa pravim sistemom, Vlada može pokazati da ne drži sve konce krize u svojim rukama, kada poseže za takvim merama”, kazao je on za “Vijesti”.

Vladino Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti donelo je u subotu odluku da se saopšte imena i adrese osoba koje su u izolaciji s ciljem sprečavanja širenja korona virusa.

U inicijativi koju potpisuje Raonić, u koju su “Vijesti” imale uvid, predlaže se da Ustavni sud u hitnom postupku, do donošenja konačne odluke, izda odluku o obustavi saopštavanja imena.

Traže i da sud prihvati njihovu inicijativu i utvrdi da odluka Vladinog tijela nije u saglasnosti sa više članova Ustava, ali i da ova odluka i mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) na osnovu koje je ona doneta nisu u skladu sa članom 8 Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U jučerašnjem obraćanju naciji, premijer Duško Marković je kazao da Crna Gora za raliku od mnogih država svoje granice drži otvorenima i dovodi hiljade svojih građana iz ugroženih područja. Kazao je da je jedina obaveza onih koji su doputovali bila samoizolacija i karantin.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

“Nažalost, jedan broj građana tu obavezu pokušava izbeći i izigrati, i sve vas bez izuzetka dovesti u opasnost. Zbog toga smo se odlučili na objavljivanje spiskova onih kojima je izrečena mera izolacije, i to je kritikovano od dela civilnog društva. Razumevajući razloge za kritiku, sasvim svesno smo odlučili da su nam životi naših građana prioritet. I procenili da je pravo na zdravlje i život iznad prava na bezuslovnu zaštitu ličnih podataka. O eventualnim propustima razgovaraćemo kada sve ovo bude iza nas“, kazao je on, komentarišući kontroverznu odluku.

Naveo je i da sada „nije vreme za pravna nijansiranja, nego za spasavanje života“.