Foto:EPA/ Profimedia.rs/Youtube

Četvorica CEO, odnosno izvršnih direktora velikih svetskih kompanija, podneli su 25. februara ostavke.

Svet je obišla vest da Bob Iger više nije CEO kompanije Disney koja je šokirala svet, a potom su mediji objavili da su i kompanije Mastercard, Salesforce i Uber Eats takođe ostale bez čelnika. trend koji je obeležio prošlu godinu – naročito u Americi – očito se nastavlja i u 2020. godini, a početkom ove godine broj podnetih ostavki i predatih funkcija na čelnim mestima bio je maltene rekordan.

Samo u januaru je 2019 CEO napustilo pozicije, 37 odsto više nego u decembru kada je ostavku podnelo njih 160, a 27 odsto više nego prethodnom rekordnom mesecu, oktobru protekle godine, kada je ostavku podnelo njih 172. Ne samo da su ostavke podnete u istom danu, već su saopštene javnosti u trenutku kada je čitav svet fokusiran na borbu protiv koronavirusa.

Bob Iger će ostati u kompaniji, ali na drugoj funkciji, dok će njegovu dosadašnju preuzeti Bob Čapek. Kit Blok će na čelu kompanije Salesforce ostaviti dosadašnjeg partnera na funkciji, Marka Beniofa, a CEO Mastercarda Adžaj Banga će još neko vreme obavljati funkciju dok ga ne bude zamenio jedan od kolega.