Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Četiri evropska kupca ruskog gasa izvršili su uplate Gazprombanci u rubljama, objavio je Blumberg, pozivajući se na izvor blizak kompaniji Gasprom.

Bez obzira na prekid isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, koje su odbile da plaćaju u rubljama, za sada se ne očekuje da bi to moglo da se desi još nekome, jer je prvi naredni rok za plaćanje druga polovina maja, rekao je sagovornik Blumberga, koji je želeo da bude anoniman, jer je reč o poverljivim podacima.

Prema njegovim rečima, do sada je deset evropskih kompanija koje kupuju ruski gas u Gasprombanci otvorilo račune za uplate u rubljama, a četiri su već uplatile novac za isporučeni plin.

Kupci gasa moraju na posebni račun u Gasprombanci da uplaćuju iznos u ugovorenoj valuti, uglavnom u evrima i dolarima, a banka ga onda prodaje i konvertuje u rublje.

Nemačka energetska kompanija Uniper objavila je danas da očekuje normalnu isporuku ruskog gasa s obzirom da ga plaća prema ruskoj uredbi.

U saoštenju se navodi da je novi način plaćanja u skladu sa sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji i podseća na mišljenje koje je o tome dala Evropska komisija.

Evropska komisija je prošle sedmice obavestila kupce gasa da im sankcije ne zabranjuju da otvaraju namenske račune u Gasprombanci, ali ih je upozorila da nakon uplata traže potvrdu da su ispunili ugovorne obaveze.

Deset evropskih kompanija već je otvorilo račune u ruskom Gazprombanku kako bi plaćale plin u skladu s mehanizmom koji je uspostavila Moskva, tražeći plaćanje u rubljima, izviestio je Bloomberg News, pozivajući se na izvor blizak Gazpromu.

Ruski proizvođač plina Gazprom obustavio je u sredu isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj budući da nisu prihvatile mehanizam plaćanja koji je Moskva uspostavila kako bi kupcima iz „neprijateljskih“ zemalja omogućila plaćanje plina u rubljama. Rusija je zbog invazije na Ukrajinu isključena iz međunarodnog platnog sustava.

Kupci plina iz EU moraju tako da na posebni račun u Gazprombanku uplaćuju iznos u ugovorenoj valuti, uglavnom evrima i dolarima, a banka ga potom prodaje na burzovnoj aukciji i rublje uplaćuje na račun Gazproma.

Bonus video: Mogu li države da trguju kripto valutom i tako plaćaju ruski gas?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)