Cetinjski manastir, Manastir Cetinje
Foto: Shutterstock

Crkvena opština Cetinje danas je, povodom incidenata u tom gradu, saopštila da se sveštenici i crkveni službenici u pojedinim momentima ne osećaju sasvim bezbedno i pozvala da se takvi izgredi sankcionišu.

U saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, povodom navoda u crnogorskoj javnosti o „navodnoj“ odnosno „nepostojećoj“ ugroženosti Crkve, navode se primeri napada koji su se prethodnih dana dogodili na Cetinju.

Poseća se na incident koji se dogodio u nedelju ispred Vlaške crkve na Cetinju, kada je crkvenjaka verbalno napala osoba koja ga je fizički napala prošle godine, što je do danas ostalo nekažnejno.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ističe se da se napadač „kretao u pravcu crkvenjaka na takav način da je sveštvenstvo moralo da spreči mogućnost fizičkog napada“.

Dodaje se da se sve desilo nedaleko od Cetinjskog manastira gde su se pre nekoliko dana čuli psovke i povici na monahe i manastirske radnike.

Podseća se i na verbalni napad na đake internata Cetinjske bogoslovije.

U saopštenju se ističe da su svi incidenti potvrđeni zvaničnim saopštenjima policije i video-snimcima „koji su dostupni svima“.

„Očekujemo od lokalnih vlasti da prekinu ćutanje i da svojim aktivnostima doprinesu smirivanju tenzija i uzavrelih strasti, a na dobrobit svih građana Cetinja“, zaključuje se u saopštenju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram