Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Protestna inicijativa čeških ugostitelja "Crkao pas" otkrila je kako da nadmudri lokdaun i stroge sanitarne mere vlade i odlučila je da osnuje političku stranku "Otvorićemo Češku", a svi restorani, kafići, pivnice, pa i radnje koje bi želele da budu otvorene i prime goste biće prijavljeni kao lokalne ćelije, gde članovi održavaju političke sastanke.

„Bilo koji restoran koji se prijavi dobiće registraciju kao ćelija političke stranke. Održavaće se sastanci, a gosti će biti članovi naše političke stranke. Sastanci lokalnih skupština, političkih partija i parlamenta izuzeti su iz zakona o vanrednim situacijama“, kazao je jedan od pokretača otpora čeških ugostitelja protiv lokdauna Jirži Janeček.

Na konferenciji za novinare u Pragu na kojoj je „Crkao pas“ predstavio novi put da se, uprkos restrikcijama, otvore restorani i kafići, advokat Radek Suhi rekao je da će u svakom restoranu ili radnji biti peticija neophodna da se osnuje politički pokret, a na ulazu će biti vidljiva oznaka da je to u stvari sedište lokalne partijske organizacije.

Pročitajte još:

Janeček je kazao da se inicijativi pridružilo i registrovalo već preko 1.000 restorana i kafića u kojima će i u uslovima lokdauna moći da se sastaju gosti kao članovi i simpatizeri nove stranke.

„To je odgovor na to što ova vlada politički zloupotrebljava svoju moć“, rekao je Janaček i dodao da buduća stranka ipak neće izaći na jesenje parlamentarne izbore.

Inicijativa „Crkao pas“ dobila je bizarno ime po češkom epidemiološkom sistemu, čija skraćenica PES znači na češkom pas, a vlada je psa odabrala i kao simbol za svaki od pet stepeni rizika u epidemiji kovid-19, za koji su vezane manje ili više stroge mere i zatvaranje i pas radosno maše repom kad je rizik minimalan ili reži i kidiše kada je na petom stepenu najvišeg rizika.

Inicijativa čeških ugostitelja, koji zahtevaju od vlade da im dopusti da otvore svoje restorane, kafiće i pivnice, privukla je pažnju javnosti početkom januara, kada je od praznih staklenih krigli piva sa upaljenim svećama u znak protesta protiv lokdauna napravila lanac svetla od turističkog srca Praga do sedišta vlade na drugoj obali Vltave.

Kasnije, 10. januara na Staromnjestskom trgu u Pragu „Crkao pas“ organizovao je demonstracije protiv sanitarnih mera vlade i zatvaranja privrede zbog koronavirusa, na kojima se okupilo preko 2.500 ljudi, a podržali su ih i drugi privrednici iz sektora usluga koje su zbog pandemije zatvorene, nemaju prihode i osuđene su na državnu pomoć.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

„Crkao pas“ najavio je za 23. januar veći protest, kada namerava da pootvara više ugostiteljskih objekata, iako je ministar unutrašnjih poslova i šef Kriznog štaba Jan Hamaček poručio da partijski sastanci ne spadaju u istu kategoriju i izuzetak kao sastanci lokalnih odbornika ili poslanika i senatora Parlamenta Češke.

„Kršenje mera protiv kovid-19 u direktnom prenosu“, prokomentarisao je Hamaček na Tviteru.

U susednoj Poljskoj ugostitelji su krenuli u otvorenu pobunu protiv sanitarnih mera vlasti i to na osnovu pravnih analiza i presedana, nedavne presude suda u mestu Opole koji je ukinuo kaznu za kršenje mera, jer kako stoji u presudi, zatvaranje privrednih objekata ne može da se naređuje uredbom vladu, ukoliko nije uvedena krizna situacija ili vanredno stanje, već isključivo zakonom.

Budući da su sanitarne mere i lokdaun doneti uredbom vlade premijera Mateuša Moravjeckog, a bez krizne situacije ili vanrednog stanja, u suprotnosti su sa Ustavom Poljske, tako da je vlada sada makar zapretila da oni koji otvore uprkos nacionalnom karantinu i uspeju zahvaljujući sudu da izbegnu kazne, neće dobiti pomoć od države.

Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

I pre inicijative Gorski veto ugostitelja iz planinskih odmarališta i skijaških centara na jugu Poljske da neće više poštovati mere, koja se kao lavina početkom godine proširila po celoj Poljskoj, preduzetnici u ovoj zemlji dovijali su se, kao sada Česi, da smisle kako da otvore svoj restoran ili teretanu, diskoteku, a da država ne može da ih kazni.

Diskoteka Fejs to fejs iz mesta Ribnjik na jugu Poljske otvara ovog vikenda, a svi gosti će biti osnivači nove partije Štrajk privrednika.

Već ranije su neki restorani otvoreni kao novi kancelarijski prostor i pozvali goste da dođu da posao, koji bi inače obavljali na daljinu od kuće ili u kancelariji, obave kod njih po povoljnim cenama za nekoliko sati sedenja a istovremeno mogu da se najedu ili ponesu jelo kući.

Jedno klizalište u Lođu izmislilo je da je prodavnica cveća, ali kako je cveće na sredini leda, kupci moraju do cveća na klizaljkama, a niko im neće meriti koliko krugova ili vremena im treba.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

I u Češkoj i u Poljskoj vlade su produžile lokdaun zbog pandemije kovid-19, iako se nakon strogih restrikcija uvedenih posle Božića epidemiološka situacija popravlja.

U Češkoj je dnevni priraštaj od 7.590 novozaraženih koronavirusom tokom ponedeljka za 1.800 manji nego istog dana prošle nedelje, a daleko od rekordnih preko 17.000 novozaraženih od početka ove godine.

U češkim bolnicama je trenutno 6.666 kovid-19 pacijenata, a broj preminulih porastao je za 200 i dostigao 14.646 od početka pandemije u proleće.

Vlada je u ponedeljak donela odluku da zatraži od parlamenta produženje krizne situacije zbog pandemije za još mesec dana do 23. februara, a krizna situacija, stepen blaža od vanrednog stanja, na snazi je u Češkoj od 5. oktobra.

U Poljskoj je nacionalni karantin sa strogim merama vlada produžila do 31. januara, iako su statistike povoljnije, jer je u poslednja 24 časa u testovima otkriveno 4.835 novozaraženih, dok je jesenji rekord iznosio oko 27.000 za jedan dan, ali tokom ponedeljka je preminuo 291 čovek zaražen koronavirusom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare