Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Češki ministar za evropska pitanja Martin Dvoržak izjavio je da je za njega dobra vest i to što predsednik Srbije Aleksandar Vučić još uvek traži put između Istoka i Zapada i da je to izvestan pomak, jer je izgledalo da se definitivno opredelio za Rusiju.

„Srbija malo balansira, ali predsednik Aleksandar Vučić traži put. Za mene je dobra vest da želi da ga traži. Bila su vremena kada sam imao osećaj da je Srbija već odlučila da ovaj put nikuda ne vodi i da je jedini spas u Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu“, rekao je Dvoržak o evropskim ambicijama Beograda u razgovoru za češku agenciju ČTK.

Češki ministar rekao je da nema razloga za bojazan zemalja Zapadnog Balkana kako približavanje Ukrajine Evropskoj uniji (EU) znači da će njihove evropske ambicije ostati po strani.

„I stare članice Evropske unije shvataju da EU ne sme da izgubi Zapadni Balkan. EU ne može da prepusti region nestabilnosti jer bi to moglo da izazove velike probleme. Balkanske zemlje bi postepeno trebalo da uključujemo u naše razgovore, makar za sada bez prava glasa, ali već je potrebno da se saslušaju i njihovi stavovi, njihov glas“, kazao je Dvoržak.

On je pohvalio ideju da kandidatske zemlje Zapadnog Balkan pošto ispune neke od uslova dobiju pristup na jedinstveno tržište EU i pre članstva, ali je upozorio da u slučaju Srbije i Kosova nije moguće produbljivanje odnosa sa Briselom dok se ne smire tenzije u odnosima Beograda i Prištine i ne obnovi dijalog.

PROČITAJTE JOŠ

„Čini mi se da je najskromnija u zahtevima i najspremnija da napravi ustupke i po cenu političkih gubitaka u javnosti Severna Makedonija“, pohvalio je Dvoržak i dodao da „Kosovo i Albanija imaju ‘najprozapadnije’ vlade“.

Dvoržak je naglasio da Zapadni Balkan i zemlje kandidati nisu homogena celina i da zato nije moguće da se njihov evropski put rešava na isti, zajednički način.

„Tamo je šest ili sedam vlada i svaka je u malo drugačijem položaju, svaka rešava neki svoj unutrašnji problem. Nekad verski, nekad etnički, nekad ekonomski, nekad unutrašnjepolitički, nekad spoljnopolitički da li treba da se vezuje za Rusiju, Kinu ili Ameriku“, rekao je češki ministar za evropska pitanja.

BONUS VIDEO Vučić: “Tražili smo od SAD informacije o Vulinu i drogi, ali od toga nema ništa. Oni bi da im ne budemo takmac u proizvodnji oružja”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar