Bez obzira na ekonomsku saradnju koju imaju Srbija i Nemačka, opomene iz Evrope, upućene Aleksandru Vučiću i njegovom režimu, samo se nižu. Poslednja se odnosi na činjenicu da, u vreme konferencije o Kosovu, čak 12 televizijskih kanala istovremeno prenosi obraćanje jednog čoveka - predsednika Srbije.

Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga i član komiteta Socijaldemokratske partije Nemačke (SDP) Mišel Rot podelio je na Tviter nalogu objavu na kojoj se vidi fotografija s konferencije za štampu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Kosovu i Metohiji.

Zapravo, ne vidi se jedna fotografija, već njih 12.

Čak 12 televizija, među kojima su Javni servis RTS, sve televizije s nacionalnom frekvencijom, kao i kablovski kanali, istovremeno su prenosili Vučićevo obraćanje građanima. Ko zna koje po redu u poslednje vreme.

PROČITAJTE JOŠ

„Evropska unija i Sjedinjene države zakasnile su da preoblikuju strategiju u vezi sa Zapadnim Balkanom i Srbijom. Predsednik Vučić podriva principe EU, podgreva nacionalizam i mržnju“, napisao je Rot i dodao:

„Ono što nam je zaista potrebno jeste hrabro vođstvo koje će negovati pomirenje, vladavinu zakona i demokratiju“.

Programski direktor Centra savremene politike Nikola Burazer kaže za Nova.rs da je međunarodnoj javnosti i donosiocima odluka u EU odavno jasno kakvo je stanje u medijima u Srbiji, ali da do sada nije bilo reakcija.

Nikola Burazer Foto: Aleksandar Mijailović FoNet

„Sad je tih reakcija sve više i sve su oštrije. Na to su uticale i promene u državama članicama, pogotovo u Nemačkoj, gde više nema Angele Merkel kao ključnog faktora podrške Vučiću“, kaže Burazer.

On navodi da su faktori koji su uticali na promenu raspoloženja kod međunarodnih visokih zvaničnika na prvom mestu urušavanje demokratije u našoj zemlji, kao i činjenica da u pregovorima s Prištinom nema mnogo napretka.

„Veliki deo odgovornosti je na Prištini, ali ni druga strana ne pokazuje mnogo volje“, dodaje Burazer.

Ipak, prema mišljnenju našeg sagovornika, ove reakcije su dobar znak za demokratiju u Srbiji koja će, kako kaže, više biti „na radaru“ i više će se o njoj govoriti.

Druga opomena iz Evrope

Nedavno je izvestiteljka Evropskog parlamenta Viola fon Kramon, koju premijerka Ana Brnabić voli da „provuče“ kroz svoje tvitove, rekla za Nova.rs da je apsolutna glupost da se nemački Zeleni mešaju u unutrašnje probleme Srbije, što su optužbe koje je izgovorao lično predsednik Vučić, optužujući ovu stranku da finansira proteste u našoj državi.

Viola fon Kramon Foto: Evropski parlament

“Kategorično negiram bilo kakve optužbe da organizacije iz Nemačke, uključujući našu zelenu stranku i našu fondaciju – Heinrich Boell Stiftung, finansiraju proteste u Srbiji. Ovakve tvrdnje su neosnovane i samo služe da pokažu da protesti nisu iskrena reakcija srpskog naroda, koji je s pravom ljut na vladajuću elitu zbog načina na koji se izborila sa strašnim tragedijama u maju”, rekla je fon Kramon.

Kad je reč o odnosima s nemačkim Ministarstvom spoljnih poslova, Viola fon Kramon kaže da se raspoloženje apsolutno promenilo otkako je CDU Angele Merkel izgubila vlast.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare