Foto:EPA-EFE/Liselotte Sabroe

Češka će nastaviti imunizaciju vakcinom Astrazeneka iako je nekoliko zemalja privremeno obustavilo njenu upotrebu, samo će proveriti da li može da se produži period izmedju prve i druge doze kako bi vakcinisala više ljudi, saopštio je danas češki premijer Andrej Babiš.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pitao sam ministra zdravlja Jana Blatnog za zdravstvene rizike. On je odgovorio da je hematolog, da se u to razume i da će Češka nastaviti da vakciniše dalje“, kazao je danas Babiš novinarima nakon zasedanja Saveta vlade za zdravstvene rizike.

I u susednoj Poljskoj ministar zdravlja Adam Njedjelski kazao je da su prednosti vakcinisanja Astrazenekom veće od mogućih rizika koje nosi ta vakcina.

Prema njegovim rečima, u Poljskoj nema nagoveštaja veze izmedju tromboza i krvnih ugrušaka i vakcinacije tom vakcinom, tako da će Varšava postupati prema preporukama Evropske agencije za lekove i nastavlja njome da vakciniše.

Foto:EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

U Češkoj ovaj zimski talas kovid-19 usporava ali neočekivano polako s obzirom na to da je zemlja u lokdaunu od 28. decembra a najverovatnije dok ne prodju uskršnji praznici Česi će biti zatvoreni u okruge u kojima žive i rade.

U ponedeljak je u testovima koji se sada masovno po naredjenju vlade sprovode i u industrijskim preduzećima i državnoj upravi otkriveno 10.511 novozaraženih virusom korona, za 150 manje nego prethodnog ponedeljka, ali se ne smanjuje priliv pacijenata u bolnice, kojih je trenutno 8.939, od toga u teškom stanju na intenzivnoj nezi ili respiratorima 1.993 kovid-19 pacijenta.

Od početka pandemijeje u Češkoj, koja ima 10,7 miliona ljudi, preminulo 23.657 ljudi zaraženih virusom korona i Češka nastoji da ubrza vakcinaciju.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Posle sporog početka zbog haosa sa sistemom registracije za vakcinaciju i distribucije vakcina, kada je i čitavačetvrtina isporučenih vakcina ležala neiskorišćena, sada vakciniše preko 30.000 Čeha dnevno sa ambicijom da to bude od aprila po 100.000 doza dnevno.

Od 27. decembra kada je vakcinacija u Češkoj počela do sada je upotrebljeno 1,119 milion doza vakcina tri proizvodjača koje je odobrila za upotrebu Evropska agencija za lekove.

Češka vakciniše prvo lekare i medicinsko osoblje zajedno sa starijima od 80 godina a postepeno otvara i za mladje starosne grupe i posle afere da je onemogućena registracija hroničnih bolesnika koji predstavljaju jednako rizičnu grupu, po objašnjenju vlasti da to Česi ne bi zloupotrebljavali vakcinacija će od sledeće nedelje biti uz specijalni kod otvorena i za njih.

Premijer Babiš kazao je da vrši pritisak na Ministarstvo zdravlja da proveri da li i koliko može da se produži period izmedju dve doze.

Foto:EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

„Tako bi prvom dozom mogli da vakcinišemo mnogo više gradjana“, kazao je danas pred posetu Austriji Babiš.

Savez zdravstvenog osiguranja u Češkoj izračunao je da je javno zdravstveno osiguranje pandemija kovid-19 koštala prošle jeseni samo u novembru 173 miliona evra, dok od početka ove godine kada se ponovo otrgla kontroli i napunile se bolnice mesečno Češka troši iz javnog zdravstvenog osiguranja pre svega za bolničku negu i PCR testove 230 miliona evra mesečno.

Savetnik češkog premdsednika Miloša Zemana i bivši ministar zdravlja, lice uspešnog češkog savladavanja pandemije u prvom talasu u proleće, epidemiolog Roman Primula upozorio je da je sadašnje usporavanje priraštaja novozaraženih pre kozmetičko nego stvarno.

Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

„Mislim da je najvažnije da se obavi analiza efikasnosti tog zatvaranja. Zato što bez nje beskonačno produžavanje lokdauna nema smisla. Sanitarne mere su bile stroge i čovek bi očekivao da će se priraštaji dramatično smanjiti. Ako toga nema moramo da rešavamo da li je to ispravan put“, kazao je Primula češkom tabloidu Blesk.

Primula je izrazio nadu da će sa već osetnim ubrzanjem vakcinacije Češka uspeti da vakciniše 70 odsto stanovništva do kraja leta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)