Foto: AP Photo/Maya Alleruzzo

Hrišćanskoj ceremoniji "Blagodatnog ognja" u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu danas je prisustvovalo 4.000 vernika u skladu sa odlukom izraelskih vlasti o ograničenju broja okupljenih iz bezbednosnih razloga, iako su crkveni velikodostojnici bili protiv. Vlasti su navele da su takvom odlukom želele da spreče još jednu katastrofu poput one kada je u stampedu na prepunom jevrejskom svetom mestu prošle godine poginulo 45 ljudi.

Crkveni velikodostojnici su insistirali na tome da nema potrebe da se menja ceremonija koja se održava vekovima.

Grčka patrijaršija je ranije ovog meseca saopštila da su joj „dosadila policijska ograničenja slobode verovanja“, a Jerusalimska patrijaršija odlučila je da će i dalje držati službe u svim crkvama i trgovima.

Ove godine, zbog obnovljenog izraelsko-palestinskog sukoba, veliki jevrejski, hrišćanski i muslimanski praznici su vremenski blizu jedan drugome, a tenzije su porasle, jer su desetine hiljada ljudi pohrlile u jerusalimski Stari grad da posete neka od najsvetijih mesta za sve tri vere, prvi put nakon ukidanja strogih epidemioloških mera.

Pravoslavni hrišćani u subotu pred Uskrs očekuju da se pojavi čudesan plamen u crkvi Svetog Groba, prostranoj bazilici iz 12. veka izgrađenoj na mestu za koje se veruje da je Isus sahranjen i vasksao pre dve hiljade godina.

Svake godine jerusalimski patrijarh ulazi u Svetu Edikulu, odaju izgrađenu na mestu groba i vraća se sa upaljenom svećom, prenoseći plamen od sveće do sveće hiljadama ljudi, a taj plamen se kasnije specijalnim letovima prenosi pravoslavnim zajednicama u Grčkoj, Rusiji, Ukrajini, Srbiji i Gruziji.

BONUS VIDEO: Sveti grad kao poprište sukoba tri religije – Jerusalim

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar