Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

Rusija je zatvorila gasovod Severni tok 1 do Nemačke na tri dana, počevši od srede, a cene gasa su pale. Cene na referentnom holandskom TTF čvorištu bile su oko 239,10 evra po megavat satu u sredu, u odnosu na 265,33 evra u utorak i znatno ispod rekordnog maksimuma u prošli petak od 346,52 evra.

To je znak da napori EU da diverzifikuje snabdevanje, smanji upotrebu i brzo napuni skladište gasa uoči zime imaju uticaja na tržište. Skladištenje gasa u bloku je iznad 80 odsto, što je nivo koji je EU odredila za 1. novembar.

„Nastavljamo da punimo tamo gde je nivo još niži i primenjujemo EU plan smanjenja potrošnje. Ovo će nam pomoći da bezbedno prebrodimo zimu“, tvitovao je evropski komesar za energetiku Kadri Simson. Skladišta gasa u Nemačkoj su popunjena do 83 odsto, prenosi Politiko.

„Vlada se pripremila za situaciju u kojoj gas iz Rusije više ne teče pouzdano“, tvitovao je nemački kancelar Olaf Šolc. „Zato smo mogli brzo da reagujemo i napunimo skladišta gasa za zimu“, rekao je on.

Rusija pritiska i druge kupce. Pre trodnevnog gašenja, Gasprom je ograničio Severni tok na petinu njegovog normalnog kapaciteta i smanjio je ili prekinuo isporuke u deset zemalja EU. Rečeno je da će obustaviti isporuke francuskom Endžiju od četvrtak zbog spora oko plaćanja.

Čak i bez potpunog zatvaranja Severnog toka, ruske isporuke EU su znatno ispod prošlogodišnjeg nivoa, kada su iznosile 40 odsto. Rusija je prošle nedelje poslala 856 miliona kubnih metara u EU, što je 68 odsto manje nego u istom periodu 2021. godine, prema podacima istraživačkog centra Breugel.

„Rusija koristi gas kao ratno oružje“, rekla je u utorak francuska ministarka za energetiku Anjes Panije-Runašer.

Politika igra veliku ulogu u tome ko dobija gas. Mađarska, jedna od retkih država koja je uz Kremlj, u sredu je objavila novi dogovor o kupovini veće količine ruskog gasa.

Foto:EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYE/EPA-EFE/Andreas Gora/EPA-EFE/CLEMENS BILAN/EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

„Snabdevanje Mađarske energentima je bezbedno“, rekao je portparol Vlade Zoltan Kovač.

Brige ostaju

Nedostatak panične reakcije tržišta na to da je Rusija zatvorila Severni tok radi održavanja – ne znači da prekid isporuke od strane Kremlja neće imati posledice.

„Situacija je napeta i ne može se isključiti dalje pogoršanje situacije. Snabdevanje gasom u Nemačkoj je međutim trenutno stabilno“, rekao je Bundesnetzagentur, nemački regulator mreže.

Čak i na nešto nižim nivoima u sredu, cene gasa su i dalje oko 10 puta veće nego pre godinu dana. To se dovodi do cena električne energije zahvaljujući dizajnu tržišta električne energije u EU, gde konačni input potreban za balansiranje potražnje – obično gas – određuje cenu za celo tržište.

Veleprodajne cene su u poslednje vreme naglo porasle i dalje su na visokom nivou, upozorio je Bundesnetzagentur. „Kompanije i privatni potrošači moraju da očekuju značajno povećavanje cena gasa“, naveli su.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ministri energetike EU sastaće se 9. septembra kako i razgovorali o situaciji, a očekuje se da će razmotriti kratkoročne mere za obuzdavanje cena, kao i dugoročnu obnovu strukture energetskog tržišta bloka.

Nemačka vlada se priprema za velike i bolne mere ove zime, neto što je ministar ekonomije i klime Robert Habek jasno rekao u sredu. Biće preuzete mere kako bi se „sprečilo da cene dođu preko krova“, rekao je on posle sastanka nemačke vlade.

Uprkos povlačenju tržišta, generalni direktor Gasproma Aleksej Miler je u sredu insistirao da će cene gasa ove zime biti još veće „ako se trenutni tržišni trendovi nastave“.

Ako Rusija povuče okidač na svom „gasnom oružju“ i prekine isporuke na duži rok, prolazak kroz zimsku sezonu zavisiće od količine gasa u skladištu, isporuke tečnog prirodnog gasa od dobavljača poput SAD i smanjenja na zahtev.

Konačno, za preživljavanje narednih meseci bez katastrofe takođe će biti potrebno malo sreće – da zima nije mnogo hladnija nego inače.

Napredak EU u punjenju rezervi „verovatno će biti dovoljan da se prođe zima, ali neće ići glatko i cene će ostati veoma visoke“, rekao je Aleksandar Gabujev, viši naučni saradnnik Karnegijeve fondacije za međunarodni mir.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar