Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Američki savezni sudija naložio je danas da bivša američka obaveštajna analitičarka Česli Mening bude odmah puštena iz zatvora gde se nalazi zbog odbijanja da svedoči u istrazi o Vikiliksu.

Sud je takođe odbio zahtev Mening da bude oslobođena plaćanja kazne zbog odbijanja da svedoči pred sudom i naložio joj da plati 256.000 dolara.

Meningova je trebalo da se pojavi sutra pred sudom u Aleksandriji u američkoj državi Virdžinija, prenosi Rojters.

Ranije danas njen tim je saopštio da se Meniningova oporavlja u bolnici nakon što je pokušala sebi da oduzme život u pritvorskom centru u Virdžiniji gde se nalazi od maja prošle godine.

„Došlo je do incidenta danas oko 12:11 sati u aleksandrijskom Zatvoru za odrasle u koji je bila uključena zatvorenica Čelsi Mening“, navodi se u saopštenju Dejne Louhorna, šerifa grada Aleksandrije.

„Naše stručno osoblje je postupilo na adekvatan način i Mening je dobro“, dodaje se u saopštenju.

Mening je 2013. proglašena krivom za špijunažu zbog slanja tajnih vojnih dokumenata Vikiliksu, ali njenu kaznu preinačio je tadašnji američki predsednik Barak Obama.

Odbila je da odgovara na dalja pitanja istražitelja u vezi sa Vikiliksom jer tvrdi da je već svedočila tokom suđenja 2013.

Izvor: Tanjug, BBC