Foto:AP;AFP;Reuters; Profimedia

Ukrajinske vlasti odbile su ultimatum Rusije o predaji lučkog grada Marijupolja. Oslabljena ukrajinska vojska stacionirana je u čeličani Azovstal, dok su ruske trupe opkolile grad sa svim strana. Sprovođenje humanitarnih koridora sada je nemoguće, a čelnici Rusije upozorili su da će "eliminisati" vojnike koji pružaju otpor u Marijupolju.

Rusko ministarstvo odbrane uputilo je u nedelju ultimatum ukrajinskim vlastima o predaji Marijupolja. U slučaju da Ukrajina pristane na predaju, Rusija će garantovati živote svih vojnika koji trenutno brane grad na Crnom moru, kao i bezbedno napuštanje čeličane Azovstal u kojoj su skoncentrisani malobrojni vojnici, pod uslovom da iza sebe ostave oružje i municiju.

Oni koji to budu uradili, navelo je rusko ministarstvo, biće tretirani u skladu sa Ženevskom konvencijom o ratnim zarobljenicima.

Ruske trupe u Marijupolju Foto: REUTERS/Chingis Kondarov

Međutim, do predaje nije došlo, a Rusija je najavila snažan odgovor.

„Eliminacija“ onima koji pružaju otpor

Odgovarajući na ultimatum Rusije, zvaničnici Marijupolja poručili su da će ukrajinske snage nastaviće da brane grad.
Ubrzo nakon ove odluke, ruska strana zapretila je eliminacijom svih vojnika koji pružaju otpor i nastavljaju borbe u opkoljenom gradu na jugu Ukrajine.

Azovstal – uporište Ukrajinaca

Ukrajinska vojska sada je skoncentrisana u čeličani Azovstal, koja prema tvrdnjama ruskih obaveštajaca predstavlja poslednje uporište Ukrajinaca u Marijupolju.

U pozivu na predaju Rusi su naveli da su vojnici svesni svoje situacije, ali da je zvanični Kijev zabranio pregovore o polaganju oružja.

Foto: Printscreen AP/video

Azovstal se i prethodnih dana nalazio u centru borbe za Marijupolj. Ruska vojska usmerila je svoje napade na čeličanu, nakon što su se pojavile informacije o skrivanju ukrajinskih boraca u Azovstalu.

Snimci koji su objavljeni iz tog područja prikazuju vojnike koji se nalaze u podrumu čeličane, što je ruskim trupama omogućilo da napade usmere upravo na Azovstal.

Zelenski: Marijupolj može spasiti borba ili diplomatija

Kritičnu situaciju u Marijupolju potvrdio je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

„Rusija namerno pokušava da uništi sve koji su tamo. Procenjuje se da je oko 100.000 civila ostalo u Marijupolju i njegovoj neposrednoj okolini, koji su uglavnom pod ruskom kontrolom“, rekao je Vladimir Zelenski koji smatra da postoje dva načina za spas Marijupolja – borba, ako zapadni saveznici odlule da pošalju Ukrajini naoružanje, ili pregovori u kojima će međunarodni faktor imati ključnu ulogu.

Marijupolj Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

„Nemilosrdni napad Rusije na Marijupolj i verovatno otkrivanje još ruskih zločina nad civilima će onemogućiti dalje diplomatske pregovore bez pomoći stranaca“, ocenio je Zelenski.

Tri razloga za žestoke borbe

Kao jedan od glavnih ciljeva „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini Vladimir Putin više puta je istakao „denacifikaciju“ zemlje. To objašnjava zašto se žestoka bitka vodi za lučki grad Marijupolj na jugu Ukrajine, koji je odbio ruski zahtev za predaju. Marijupolj brani bataljon Azov – od strane mnogih označen kao neonacističi, a po svom ubeđenju nacionalistički.

Administrativno, Marijupolj pripada Donjeckoj oblasti koja uz Lugansku oblast čini Donbas region. Zauzimanjem Marijupolja proruski separatisti omogućili bi stvaranje takozvanog kopnenog koridora do Krima.

Pored toga, Marijupolj je najprometnija luka na Azovskom moru, koje je moreuzom spojeno sa Crnim morem. Eventualnim zauzimanjem grada, Rusija bi zadala ekonomski udarac Ukrajini, a sebi omogućila još jednu sigurnu morsku rutu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Treća, i možda najbitnija stvar za Putina lično – Marijupolj brani bataljon Azov.

Bataljon Azov formiran je da pruži otpor separatistima koje podržava Rusija u Donjecku i Lugansku.

Za Ukrajince su branioci iz ovog bataljona heroji koji se bore protiv daleko brojnijih ruskih osvajača, dok su za Rusiju oni neonacisti i njihovo poreklo leži u neonacističkoj grupi pod nazivom Patriote Ukrajine. Oni nose paganske oznake Volfsangela, koje su koristile ozloglašene nacističke SS jedinice i koje favorizuju neonacisti.

Tokom godina, Azov je postao deo Nacionalne garde Ukrajine, a specifičan je jer privlači mešavinu nacionalista, ultranacionalista i mladića koji gaje odbojnost prema Rusiji. Polovina pripadnika ovog bataljona dolazi sa istoka, a mnogi od njih govore ruski jezik.

BONUS VIDEO Marijupolj – predaja ukrajinskih vojnika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar