Foto: Shutterstock

Zdravstveni radnici iz više američkih država prijavili su pojavu virusa koji može da bude opasan za odojčad mlađu od tri meseca, a koji može da prouzrokuje napade (konvulzije), meningitis i druga teška oboljenja.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je upozorenje u kom obaveštava lečnike i odeljenja za javno zdravlje da su od maja zabeleženi slučajevi zaraze HPeV-om kod novorođenčadi i odojčadi.

U upozorenju se ne navodi u kojim su državama zabeležene infekcije, koliko je slučajeva prijavljeno, niti koliki je broj zaraza u odnosu na prethodne sezone. Međutim, savetuje se sistemsko praćenje infekcija, piše NBC News, prenosi Index.hr.

Porodiliste beba natalitet
Novorođenče Foto:Shutterstock

Simptomi i širenje zaraze

CDC navodi da se u svakom pozitivnom slučaju radilo o tipu PeV-A3 koji najčešće prouzrokuje teške bolesti. Ovaj virus, uobičajeni dečji patogen koji cirkuliše leti i na jesen, širi se kijanjem, kašljanjem, putem pljuvačke i fekalijama i obično kod dece starije od šest meseci prouzrokuje manje ozbiljne simptome oboljenja.

Simptomi uključuju osip, infekciju gornjih disajnih puteva i visoku temperaturu. Stručnjaci koji su ispitivali cerebrospinalnu tečnost kod beba sa teškim infekcijama ovim virusom otkrili su da su njihova bela krvna zrnca skoro u potpunosti nestala.

Porodiliste beba natalitet
Novorođenče Foto:Shutterstock

Za sada nema leka za ovu infekciju.

CDC je zamolio lekare da testiraju odojčad za koju se sumnja da su zaražena HPeV-om i da se bebe za vreme lečenja zadrže u posebnim, odvojenim odeljenjima u bolnici da bi se izbeglo širenje bolesti u jaslicama ili jedinicama intenzivne nege novorođenčadi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar