Foto: Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

Američki sudija osudio je negovateljicu pokojnog predsednika Venecuele Uga Čaveza na 15 godina zatvora.

Klaudija Diaz, koju je Čavez imenovao za guvernerku nacionalne banke, poslednja je u nizu bivših visokih zvaničnika Venecuele koji su zatvoreni u SAD, preneo je BBC.

Diaz i njen suprug proglašeni su krivima za pranje miliona dolara koje su primili kao mito od venecuelanskog medijskog mogula. Oboje su odbacili optužbe i sporazum o priznanju krivice.

Foto: Tanjug/AP Photo/Paul White, File

Klaudija Diaz i njen suprug Adrian Velaskez uhapšeni su 2018. u Španiji, gde su vodili raskošan način života.

Ona je za BBC njuz mundo rekla 2018. da je njihovo bogatstvo zaradio njen suprug preko poslova koje je radio pre nego što se par upoznao.

Međutim, sud na Floridi utvrdio je da je par prihvatio i oprao milione dolara mita od venecuelanskog medijskog mogula Raula Gorina tokom perioda dok se Diaz nalazila na čelu centralne banke Venecuele od 2011. do 2013. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matilde Campodonico, File

U zamenu za mito, Diaz je dozvolila Raulu Gorinu da kupi američke dolare po nižoj stopi iz centralne banke koje je zatim preprodavao na crnom tržištu uz ogroman profit, utvrdio je sud.

Medijski tajkun, koji je vlasnik novinske mreže Globovision, takođe, je optužen za korupciju, a američka služba za imigraciju i carinu stavila ga je na svoju listu „najtraženijih“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

Veruje se da se nalazi u glavnom gradu Venecuele Karakasu.

Kazna od 15 godina izrečena Klaudiji Diaz i njenom suprugu, koji je bio šef obezbeđenja predsednika Čavesa, jedna je od najdužih koje je američki sud izrekao protiv korumpiranih bivših zvaničnika Venecuele.

PROČITAJTE JOŠ:

Sudija je rekao da je par „zaradio mnogo novca“ i „drastično promenio svoj život“ nezakonito stečenim dobicima.
Karijera Diazove je bila posebno interesantna.

Ona je bila mornarički narednik i deo predsednikove počasne garde pre nego što se pridružila timu koji je negovao Uga Čaveza kada je imao rak.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

Uprkos tome što nije imala iskustvo u finansijama, Čavez je imenovao za guvernerku banke, funkciju koju je obavljala od 2011. do predsednikove smrti 2013. godine.

Ona i njen suprug potom su se preselili u Španiju, gde je njihov luksuzni način života izazvao sumnju nadležnih.

Prošle godine su izručeni SAD.

BONUS VIDEO: Putin obišao ruske vojnike na prvoj liniji fronta u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar