Pozar Butleg u Oregon
Požar Butleg u Oregonu Foto:Tanjug/Bootleg Fire Incident Command via AP

Mark Valens iz Oregona ostao je bez svog doma zbog stravičnog požara Butleg koji ne prestaje da bukti u SAD-u. Oko njega su ruševine. Okvir stolice je usred pepela gde je nekada bila dnevna soba. Osim visokog dimnjaka, spoljne supodere i peći, i nekoliko drugih stvari, nije ostalo ništa drugo.

PROČITAJTE JOŠ:

oko njega je šut i pepeo, čak su se i aluminijumske felne njegovog auta istopile, ostavljajujći srebrnu lokvu u prljavštini, prenosi Njujork tajms.

„Izgleda kao da je pala atomska bomba“, rekao je Valens (72).

Požar Butleg je progutao veći deo južne šume Oregona – oko 413.000 hekara, područje veličine Portlanda, Sijetla, Sakramenta, Kalifornije i Njujorka zajedno. Gorelo je od 6. jula. Vatra, treći po veličini požar u Oregonu od 1900. godine, uglavnom je gorela u udaljenom, retko naseljenom području u blizini Nacionalne šume Fremont-Vinema. Uništen je 161 kuća, što je mali broj za ovako ogromne požare.

Ali za Valensa i druge koji su izgubili svoje domove, uništenje je uništenje, bez obzira na razmere. Nedavno je Valens hodao sa suprugom Anom Golden i procenjivao je šta je ostalo do njihovog doma. On spava u šatoru u blizini ruševena, vraćajući se kući čim je ukinuta evakuacij. Spoljna kuća je izgorela, pa mu je komšija doneo drugu. Brat mu je doneo malu prikolicu.

„Sada mogu da se istuširam“, objasnio je Valens.

Valens i njegova supruga su 50 godina živeli u kući na račnu Mundens, do kojeg se stiže nakon kratke vožnje iz Bitija u Nevadi. Oni su vreme povodili između svoje kuće tamo i svog drugog doma u Ešlandu u Oregonu. On je penzionisani advokat koji je proveo čitav život specijalizujući se za slučajeve životne sredine i američkih domorodaca. Njegova supruga radi kao poslovni konsultant i član je odbora lokalne bolnice.

„Ovo je moj hipi kombi“, rekao je Valens dok je obilazio svoje imanje, pokazujući na izgorile kombi Ševrolet iz 1960-tih.

Izbliza među ruševinama, nije bilo šablona ili logike šta je preživelo požar, a šta nije. Ranije ovog lita, talasi vrućine su pogodili severozapadni deo Pacifika. U portlandu su temeprature dostigle čak 46,6 stepeni Celzijusa. Proteklih nedelja je bilo haotično jer su klimatske promene pomogle da ekstremne vremenske prilike i ekstrmene katastrofe postanu uobičajne u tom regionu.

„Zapadno od Misisipija imamo suše, požare i dim, a istično od Misisipija imamo poplave“, rekla je Golden. „To je biblijsko. Oseća se kao kuga i sve ostalo“.

Nakon požara, Velens i Golden ne znaju da li će oni i drugi koji su izgubili svoje domove, dobiti pomoć države ili saveznu pomoć. Na sastanku sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom i grupom guvernera u petak, guvernerka Kejt Braun iz Oregona je zatražila od predsednika fleksibilnost u korišćenju saveznog novca za pomoć u katastrofama u retko naseljenim područjima, koja trenutno ne ispunjavaju uslove za finansiranje Fedealne agenije za upravljanje vandrednim situacijama, rekao je portparol.

Valens je rekao da je za njega i druge vlasnike kuća u okolini bilo teško da dobiju osiguranje od požara.

„Nismo mogli da dobijemo ni približno onoliko osiguranja koliko smo želeli“, rekao je on, dodajući da je uspeo da osigura samo oko 20 odsto svog ranča mesecima pre požara, prenosi Njujork tajms.

Bonus video: Požar u Turskoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar