Foto: REUTERS/Temilade Adelaja

Protesti protiv policijske brutalnosti u Nigeriji postali su nasilni danas kada je grupa demonstranta upala u zatvor i oslobodila oko 200 zatvorenika u gradu Benin, na jugu zemlje.

Oko 200 zatvorenika pobeglo je tokom sukoba između demonstranata i sigurnosnih snaga u zatvoru, prenosi Indipendent.

Prema video zapisima sa lica mesta, neki zatvorenici su skočili sa visoke ograde ustanove, dok su drugi viđeni kako beže na ulici.

Nigerijski zvaničnici nisu objavili da li je bilo žrtava u toku bekstva iz zatvora.

Demonstranti su takođe upali u policijske stanice i u drugim delovima zemlje.

Ministar informisanja i kulture Lai Mohamed, upozorio je da vlada neće sedeti skrštenih ruku i dozvoliti da zemlja padne u anarhiju.

„Više se ne bavimo #EndSARS-om već nestabilnom situacijom koja može dovesti do anarhije ako vlada ne preduzme neke vrlo čvrste korake da zaštiti živote i bezbednost nevinih Nigerijaca“, rekao je na državnoj televiziji, NTA.

Lokalni zvaničnik Osarodion Ogie naveo je da je zbog nasilnih demonstracija, uveden 24-satni policijski čas u pokušaju zaustavljanja daljih protesta.

Protesti #EndSARS nastavljeni su i u drugim gradovima širom zemlje, a Lagos, najveći nigerijski grad, i glavni grad Abudža, posebno su pogođeni jer su demonstranti zatvorili nekoliko puteva u tim gradovima.

Foto: EPA-EFE/AKINTUNDE AKINLEYE

 

Demonstranti su pozvali predsednika zemlje da podnese ostavku, uzvikujući „Buhari mora da ode“.

Inače, bivši vojni komadant Muhamed Buhari postao je prvi opozicioni kandidat koji je pobedio na predsedničkim izborima u Nigeriji 2015. godine.

Buhari (77) je ponovo izabran prošle godine za drugi četvorogodišnji mandat.

Foto: EPA-EFE/ANDRE PAIN

Kako je sve počelo?

Više od dve nedelje Nigeriju potresaju demonstracije mnogih mladih ljudi, koji protestuju zbog navodne policijske brutalnosti.

Protesti su izbili sredinom septembra kada se na društvenim mrežama pojavio video snimak na kome je prikazan čovek koga su ubili agenti SARS-a, policijske specijalne jedinice za zaštitu od krađe, optužene da godinama reketira stanovništvo, sprovodi ilegalna hapštenja, mučenja i čak ubistva.

Demonstracije su počele u Lagosu i glavnom gradu Abudži, a proširile su se širom zemlje.

Kao odgovor na raširene demonstracije, nigerijska vlada najavila je da će raspustiti jedinicu SARS, ali nastavljeni su svakodnevni protesti demonstranata koji zahtevaju okončanje policijske brutalnosti uopšte i korupcije.

U početku, protesti su bili mirni, ali je potom ubijeno najmanje 15 ljudi a na stotine povređeno, navela je organizacija Amnesti internešnel, koja je optužila policiju da je upotrebila prekomernu silu protiv demonstranata.

Demonstranti su postali ratoborniji, što dokazuju današnji napadi na policiju na koju su bacali kamenje i druge predmete.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar