Ukrajina rat
Ukrajina rat Mariupolj Foto:Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

Odbor za nacionalnu bezbednost i odbranu Vrhovne rade Ukrajine, zajedno sa vojnim rukovodstvom i Ministarstvom odbrane zemlje, danas je održao prvu raspravu o vladinom nacrtu zakona o mobilizaciji, a kako saznaje ukrajinski portal "Nju Vojs" od svojih izvora, narodni poslanici i vojno rukovodstvo već su počeli da razmatraju moguće izmene i dopune spornih odredbi.

Prema rečima jednog od poslanika, na sastanku se raspravljalo o spornim normama koje se odnose na mobilizaciju osoba sa trećom grupom invaliditeta, ali i one kojima je predviđeno uvođenje eloktronskih vojnih poziva.

„Bilo je veoma emotivnih diskusija. Kako u pogledu invalidskih normi, tako i u pogledu elektronskih poziva. Pitali smo zašto je ova norma uopše uvedena“, rekao je neimenovani izvor „Nju Vojsa“.

Prema rečima sagovornika, glavnokomandujući Valerij Zalužni se ne slaže sa predloženom uredbom da se u redove ukrajinske vojske uvrste zatvorenici i osuđenici, ali je, ipak, kako tvrdi izvor, istakao da je ukrajinskoj vojsci, sa druge strane, neophodno još ljudi, uzimajući u obzir najavljene mobilizacije u Rusiji.

Pročitajte još

Dodatno, prema rečima jednog narodnog poslanika, Zalužni je rekao da će pokušati da spasu svaki život, najavljujući da će obuka za nove regrute trajati 80 dana.

Drugi sagovornik ukrajinskog medija rekao je da su odboru Rade prisustvovali i ministar prosvete i nauke Oksen Lisovij, šef Nacionalne policije Ivan Vihivski i ministar Oleg Nemčinov.

„Tražili su da se ne usvaja nacrt zakona u ovoj formi, tražili su mobilizaciju nastavnika i policajaca. A kada su ih pitali da li podržavaju dokument ili su glasali za vladu, rekli su da nema drugog izlaza, ali da dokument nisu videli“, napominje izvor.

Takođe, ovaj sagovornik dodaje da je ukrajinski ministar odbrane odlučan da dokument bude usvojen u formi u kojoj je sada.

Prema drugom izvoru iz odbora, narodni poslanici iz partije Sluga naroda sada žele da postignu dogovor o izradi novog predloga zakona.

„Stav drugog dela poslanika je da treba izvršiti izmene u dokumentu, a sam Kabinet ministara je uneo izmenjenu verziju sa ispravkama“, kaže poslanik.

Predviđeno je da sednice odbora traju do subote.

Pročitajte još

Ranije je lider frakcije Sluga naroda Dejvid Arahamija na kanalu Telegram izvestio da su glavnokomandujući Valerij Zalužni, načelnik Generalštaba Ukrajine Serhij Šaptala i ministar odbrane Rustem Umerov prisustvovali odboru tokom razmatranja Nacrta zakona o mobilizaciji. Kako prenosi NV, sastanku su prisustvovali i zamenici ministra odbrane Ukrajine.

Ranije je savetnik šefa kabineta ukrajisnkog predsednika Mihail Podoljak rekao da Rada neće glasati za vladin nacrt zakona o mobilizaciji u sadašnjem obliku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar