Albanija, Tirana, protest
Foto: TANJUG/AP Photo/Franc Zhurda

Protest na ulicama Tirane, na kojem se na poziv opozicione albanske Demokratske stranke Saljija Beriše i Slobodarske partije Albanije Iljira Mete okupilo hiljade građana nezadovoljnih politikom premijera Edija Rame, završen je sinoć.

Tokom protesta probijen je kordon policije, nakon čega su demonstranti bacili crvenu farbu na kabinet premijera.

Policija je uhapsila jednog demonstranta, a okupljeni na protestu su palili sveće u znak sećanja na dvojicu muškaraca koji su, prema navodima opozicije, preminuli dok su bili u policijskom pritvoru.

Albanija, Tirana, protest
Foto: TANJUG/AP Photo/Franc Zhurda

Nezadovoljnim građanima se obratilo 20 govornika iz redova opozicije, optužujući Ramu za lošu ekonomsku situaciju, korupciju i odlazak velikog broja Albanaca iz zemlje.

„Edi Rama je građanima Albanije oteo pravo glasa, pretvorio njihove ljudske slobode u iluziju i u fiktivne glasačke listiće, samo da bi opstao na vlasti“, poručio je okupljenima Salji Beriša, lider Demokratslke stranke, bivši premijer i predsednik Albanije.

Beriša je rekao da je nakon 32 godine demokratije u Albaniji, Edi Rama učinio da svet Albance doživljava kao izbeglice koje iz svoje zemlje beže u čamcima, aludirajući, kako navodi Rojters, na sve veći broj Albanaca koji odlazi u Veliku Britaniju i pozvao međunarodnu zajednicu da ne podržava vlast albanskog premijera.

Albanija, Tirana, protest
Foto: TANJUG/AP Photo/Franc Zhurda

Ocenio je da je Albanija „vazal drugih“ i da se „državne odluke donose u Beogradu i Ankari“, poručivši da će „tome doći kraj“.

Bivši predsednik Albanije i lider Slobidarske partije Albanije Iljir Meta nazvao je Ramu „izdajnikom“ koji, kako je rekao, radi protiv interesa svoje zemlje i poručio da će se Rama „ubrzo naći pred licem pravde“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Danas ovaj izdajnik prati naš pobednički skup i trijumf demokratije iz svog luksuznog, nezakonito stečenog privatnohg aviona, lir džeta. Vi koji ste se danas okupili imate pravo da srušite vladu čiji lider vas pljačka, otima i prodaje vašu zemlju“, poručio je Meta.

Američka ambasada u Tirani savetovala je svoje državljane koji žive u centru grada da u vreme održavanja protesta opozicije izbegavaju područja agi ulice oko kancelarije albanskog premijera i bulevar Mučenika nacije.