Pozar
Požar Foto:EPA-EFE/US FOREST SERVICE

Požar koji je danima prisutan u reonu planine Bunetina u opštini Pljevlja, proširio se i na deo zone Nacionalnog parka (NP) Durmitor iako su zaposleni u Službi zaštite Parka, zajedno sa vatrogasnom službom iz Pljevalja, pokušavali da ga suzbiju i ugase, saopšteno je danas iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), prenose Vijesti.me.

PROČITAJTE JOŠ:

„Reč je o vrlo nepristupačnom terenu iznad samog kanjona Tare gde se požar ubrzano širi među borovim stablima zbog osušene trave i niskog rastinja. Otežavajuća okolnost je i ta što se deo livada više ne kosi jer se ranije na takvim mestima požar uspio izolovati i ugasiti. Nadzornici NP Durmitor ovih dana, pružaju svoj maksimum da raspoloživim sredstvima za gašenje požara koja su jedino moguća na ovakvom terenu (naprtnjače sa vodom, grane, i dr.), lokalizuju požar kako se ne bi proširio u većim razmerama i zahvatio kanjon Tare“, ističe se u saopštenju.

Iz NPCG su kazali da očekuju pomoć i podršku svih nadležnih državnih organa kako bi se požar u NP Durmitor što pre lokalizovao i suzbio.

„Pravovremenim djelovanjem svih subjekata uključenih u gašenje ove negativne pojave sprečiće se posljedice po ukupni biljni i životinjski svet ovog zaštićenog područja koji promoviše Crnu Goru kao destinaciju izvanrednih prirodnih lepota i vrednosti“, zaključuje se u saopštenju, prenosi Vijesti.me.

Vatra bukti na više lokacija

Situacija sa požarima u Katunskoj nahiji se pogoršava, vatra se juče poslepodne približavala kućama, a postoji opasnost da se otvore nova žarišta, pa su se cetinjskim vatrogascima pridružile kolege iz Kotora i Budve, kao i građani Cetinja koji su se dobrovoljno prijavili, kazao je načelnik Službe zaštite i spašavanja Prestonice Cetinje Miloš Ćećanović.

Kako prenosi Cetinjski list, helikopteri Vojske Crne Gore gase požare, ali vremenski uslovi, kao što su visoke temperature i jak vetar, komplikuju situaciju.

Osim toga, teren je izuzetno nepristupačan, a suva vegetacija doprinosi širenju plamena. Vatra je pričinila veliku štetu u predelu šume, kazao je juče Ćećanović.

Zagađenje vazduha

Ekološki pokret „Ozon“ upozorava građane Nikšića na opasnost od aerozagađenja, koje je danas prisutno i poziva na odgovoran odnos prema sopstvenom zdravlju, saopšteno je danas iz te nevladine organizacije (NVO).

„Po zvaničnim podacima Državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha trenutno je visoki indeks, što podrazumeva visoko zagađenje vazduha (satne koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 µg/m3), pa se shodno preporukama Instituta za javno zdravlje, preporučuje svima, a naročito osetljivim grupama stanovništva (deca, trudnice, stari, hronični bolesnici) da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vreme prisutnog dima i magle u vazduhu“, ističe se u saopštenju „Ozona“ koje potpisuje Aleksandar Perović, direktor.

Oni su dodali i da treba ograničiti izvođenje fizički zahtevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje, vežbanje i sl.) na otvorenom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar