Foto: Printscreen/YouTube/NewsFromUkraine

Šestoro Bugara, uključujući i visoke bezbednosne zvaničnike, optuženo je da su špijunirali za Ruse. Odao ih je tajni snimak koji su napravili bugarski istražitelji.

Pročitajte još:

Žena u beloj jakni snimljena je kako dolazi u rusku ambasadu u Sofiji gde je živahno razgovarala sa neidentifikovanom osobom. U zgradi vlade, nadzorne kamere su uhvatile muškarca kako broji novac za svojim stolom, navodnu nagradu za špijuniranje. A u presretnutom telefonskom pozivu, vođa grupe priča saradniku kako je njegov otac plakao kada je Staljin umro. A potom pričaju o novcu.

Snimci, objavljeni prošle sedmice, poslužili su kao osnova za pokretanje optužnica protiv šestoro Bugara, uključujući i nekoliko visokih ili bivših bezbednosnih zvaničnika, osumnjičenih da su špijunirali za Rusiju.

Bugarsko tužilaštvo je navelo da je grupa „predstavljala ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti jer su za stranu silu prikupljali i odavali tajne Bugarske, NATO i Evropske unije“.

Tužilaštvo je takođe objavilo i belešku koju je napisao vođa grupe na mešavini bugarskog i ruskog, gde su postavljeni prioriteti grupe, uključujući prikupljanje informacija o NATO sastancima, EU politici prema Rusiji i obaveštajni podaci o Ukrajini i Belorusiji.

Tužioci su naveli da je špijune naročito interesovao nedavno otvoreni NATO pomorski koordinacioni centar u Varni, gradu na obali Crnog mora.

Grupa je otkrivena nekoliko dana pre planirane posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena NATO, gde je jedna od glavnih tema Rusija. Administracija Džoa Bajdena nagovestila je da će zauzeti čvršći stav prema Moskvi od prethodnika, Donalda Trampa.

„Dani povlačenja Sjedinjenih Država pred agresivnim akcijama Rusije su gotovi“, poručio je američki predsednik prošlog meseca.

Portparol Stejt departmenta nedavno je na Tviteru objavio da SAD „pažljivo prate“ bugarsku istragu i podržavaju Bugare u borbi protiv ovih zlokobnih aktivnosti.

Tužilaštvo je navelo da uhapšena žena, čije ime nije objavljenom ima bugarsko i rusko državljanstvo i da je bila posrednik sa ambasadom. Zauzvrat je dobijala novac kojim je finansirana grupa. Žena je i supruga vođe grupe, nazvanog „Rezident“ (Stanar) koji je visoko rangirani bivši pripadnik bugarskog ministarstva odbrane.

Nekoliko uhapšenih bili su visoki zvaničnici u bugarskom ministarstvu odbrane i Vojno obaveštajnog agenciji, što navodi na zaključak da su imali pristup vrlo poverljivim informacijama, piše CNN.

Glavni tužilac Ivan Gešev opisao je njihove akcije kao nešto što se nije videlo od 1944. godine.

Bugarska vlada je početkom sedmice prognala dvojicu ruskih diplomata, čime je broj diplomata Moskve proteranih iz zemlje od kraja 2019. porastao na osam. Prošlog meseca, ruski vojni ataše u Sofiji je proteran posle optužbi da je prikupljao informacije o američkim vojnicima stacioniranim na bugarskoj teritoriji tokom vojnih vežbi.

Tokom vikenda, bugarski premijer Bojko Borisov zatražio je od Moskve da prekine svoje špijunske operacije u Bugarskoj. Ali, svestan da Bugari i Rusi dele zajedničko slovensko nasleđe, kao i da Bugarska zavisi od ruskog gasa, Borisov je dodao: „Prijateljstvo je prijateljstvo i mi smo to uvek pokazivali“.

Foto: Printscreen/YouTube/NewsFromUkraine

Sa svoje strane, ruska ambasada u Sofiji je odgovorila da je reč o „neumornim pokušajima da se potkopa rusko-bugarski dijalog i ponovo demonizuje naša zemlja“.

Do 1989. godine, Bugarska je bila jedna od najlojalnijih članica Varšavskog pakta. Sada je članica NATO i Evropske unije što je, kažu zapadni analitičari, čini omiljenom metom ruskih špijuna. Ako je Beč bio centar posleratne špijunaže u Evropi, Sofija bi danas mogla da ponese tu sumnjivu čast.

Kao NATO članica, Bugarska je vlasnik nekih strateški važnih nekretnina i poseda na obali Crnog mora. NATO avioni imaju baze u Bugarskoj i patroliraju tim krajem gde je od pripajanja Krima Rusiji 2014. pojačana vojna aktivnost. Prošle godine, šest aviona F-16 bazu je imalo u bugarskoj aviobazi Grad Ignatievo.

Rusi bliski Kremlju podržavaju pro ruske grupe u Bugarskoj. Jednu od tih grupa – Rusofilski nacionalni pokret – vodi Nikolaj Malinov koga su bugarski tužioci 2019. optužili za špijuniranje i pranje novca za ruske organizacije. Njegov slučaj još uvek nije došao pred sud a Malinov tvrdi da je nevin.

Bugarsko tužilaštvo nvelo je da je napisao dokument u kome je izneo „korake koje je potrebno učiniti kako bi se reformisala geopolitička orijentacija Bugarske i zemlja odvukla od Zapada i približila Rusiji“.

Malinovu je bilo dozvoljeno da otputuje u Moskvu gde je mu je predsednik Vladimir Putin uručio orden prijateljstva.

Bugarsko tužilaštvo navodi da je Malinov odavao obaveštajne podatke ruskoj grupi Udruženje dvoglavog orla koju vodi oligarh Konstantin Malofejev. Malofev je prvak Ruske pravoslavne crkve i ima TV mrežu u Rusiji. Poznat je po ranijem predlogu da se Putin postavi za cara Rusije.
Malofejevu je 2019. zabranjeno da uđe 10 godina u Bugarsku zbog povezanosti sa Malinovim. Njih dvojica su pokušali, ali bez ushepah, da kupe jednu bugarsku televiziju.

EU i SAD su već sankcionisale Malofejeva zbog finansiranja separatističkih vojnih grupa na istoku Ukrajine, što je on demantovao.

Iz sveta i regiona čitajte:

Prošle godine, bugarsko tužilaštvo je osudilo troje Rusa u odsustvu zbog povezanosti sa trovanjem bugarskog trgovca oružjem u Sofiji 2015. godine nervnim agensom novičokom. Jedan od njih je identifikovan kao Sergej Fedotov, navnodno pripadnik ruskih vojnoobaveštajnih krugova.

Istraživačka grupa Belingkat identifikovala je misterioznog Fedotova kao jednog od trojice ruskih agenata koji su otrovali bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu ćerku u Engleskoj 2018. godine.

Rusija, piše američki CNN, rutinski demantuje optužbe da špijuniran po Bugarskoj. Prošle godine Sergej Ivanov, portparol ruskih obaveštajnih službi, optužio je Ameriku da je pokrenila kampanju protiv ljudi u istočnoj Evropi koji žele dobre odnose sa Rusijom. Bugarska, rekao je on tada ruskim medijima, je postala epicentar ove kampanje.

Najnovija hapšenja već su izavala krizu u odnosima Moskve i Sofije, koji su tradicionalno bliski. Ako su bugarski tužioci u pravu, Kremlj na Bugarsku gleda kao na legitimnu metu i način da preko njih dobiju obaveštajne podatke o NATO i Evropskoj uniji i oružju koje stiže u Ukrajinu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar