Foto: REUTERS/Spasiyana Sergieva

Bugarska je nepoželjnim osobama proglasila 70 ruskih diplomata što je izazvao porast tenzija između istorijski bliskih nacija, rekao je ruski diplomata Filip Voskresenski. Visokorangirani ruski diplomata Voskresenski rekao je novinarima na aerodromu u glavnom gradu Bugarske Sofiji da je diplomatama naređeno da napuste zemlju pre ponedeljka.

Odluku o proterivanju iz Bugarske objavio je vršilac dužnosti premijera Kiril Petkov, koji je zauzeo čvrst stav protiv Rusije nakon zbog toga što je ona napala Ukrajinu 24. februara.

Petkov, čijoj je vladi izglasano nepoverenje 22. juna, tvrdi da je Moskva koristila taktike „hibridnog rata“ kako bi srušila njegovu vladu.

Petkov je rekao da će Rusija nakon proterivanja zadržati 43 svoja zaposlena i napomenuo da Bugarska ima samo 12 članova diplomatskog osoblja u Moskvi.

„Svako ko radi protiv interesa Bugarske biće pozvan da se vrati u zemlju iz koje je došao“, rekao je on.

Ruska ambasadorka Eleonora Mitrofanova postavila je u petak Bugarskoj ultimatum da poništi svoju odluku i zapretila da će Moskva u potpunosti prekinuti diplomatske odnose sa Sofijom.

„Nameravam da hitno pokrenem pred rukovodstvom moje zemlje pitanje zatvaranja ambasade Rusije u Bugarskoj, što će neminovno dovesti do zatvaranja bugarskog diplomatskog predstavništva u Moskvi“, rekla je ona u saopštenju.

BONUS VIDEO: Cena ruskog „njet“, kako će Bugarska preživeti bez ruskog gasa?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (2)