Jedna od glavnih vesti tokom proteklih dana u bugarskim medijima svakako je ubistvo jednog od najbogatijih tamošnjih biznismena Alekseja Petrova, koji je izrešetan nasred ulice u sredu. Ovaj kontroverzni biznismen, koji je bio i u zatvoru, ali i trci za bugarskog predsednika, svojevremeno je bio optužen da je na čelu ozloglašene kriminalne organizacije "Hobotnica" čiji su članovi pored njega bila i braća Galev - mafijaški bosovi, koje Interpol nikada nije uspeo da uhapsi uprkos crvenoj poternici koja je za njima izdata.

Naime, maskirani napadači su u sredu likvidirali Petrova ispalivši na njega rafal, što je inače i četvrti put da je pokušan atentat na njega. Prethodna tri, koja su se dogodila 1999, 2002. i 2015. godine je preživeo.

Ovo ubistvo je umnogome uticalo na bezbedonosnu situaciju u zemlji, ali ga tamošnja javnost ne ocenjuje kao iznenađujuć potez, obzirom na krajnje kontroverznu biografiju Petrova koji je u nekoliko navrata bio povezivan sa kriminalnim sredinama.

Iako je krajem prošlog veka, Petrov bugarskim građanima bio poznat kao bivši bezbednjak koji je po napuštanju službe započeo privatni biznis i do 2002. godine postao saradnik u više od 50 tamošnjih kompanija, njegov ugled biva nepovratno urušen početkom sredinom dvehiljaditih.

Aleksej Petrov Foto:Nova.bg

Tada je javnost saznala za tajni sastanak iz decembra 2006. godine, na kome je Petrov učestvovao kao posrednik između tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Rumena Petkova i braće Galev – Plamena Galeva i Angela Hristova, koji su u to vreme bili pod merama nadzora zbog optužbi za šverc i trgovinu drogom.

Ubrzo je u javnost procurila informacija da je on bio vođa kriminalne organizacije u kojoj su braća Galev, i da njihova saradnja datira još iz vremena kada je Petrov radio kao bezbednjak.

Za sastanak je otkriveno slučajno, a saznanja su dovela do ostavke Petkova i pokretanjem istrage protiv braće Galev koju su tada pobegli u inostranstvo.

U međuvremenu, Petrov je bio zaposlen kao savetnik predsednika Državne agencije za nacionalnu bezbednost 2008. i 2009. godine, a neko vreme je i predavao na Univerzitetu za nacionalnu i svetsku ekonomiju u Sofiji.

Bugarska ubistvo biznismena Aleksej Petrov Foto:Nova.bg

Otkrivena „Hobotnica“

Međutim, već 2010. godine, Petrov završava iza rešetaka. Uhapšen je i optužen za upravljanje kriminalnom grupom „Hobotnica“ koja se bavila iznudom, reketiranjem, trgovinom drogom, pranjem novca i utajom poreza.

Kao članovi Petrove „Hobotnice“ označeni su i pripadnici „bratskog klana Galev“.

Inače, jedan dvojice vernih saradnika, koji se prema pisanju bugarskih medija nikada nisu razdvajali – Hristov pronađen je mrtav pre dva meseca u svojoj kući u Bugarskoj.

Nalazi obdukcije su pokazali da je preminuo od srčanog udara, ali je ostalo nejasno kada je i kako ušao u Bugarsku, s obzirom na to da se on i njegov partner Galev nalaze na međunarodnoj poternici Interpola od 2012. godine.

Foto: Nova.bg

Ko su braća Galev?

Iako se pretpostavlja da je sa Hristovim u Bugarsku ušao i Plamen Galev, ta informacija nikada nije potvrđena, niti je on ikada lociran.

Jedna od mogućih lokacija na kojima se krije, ili se krio jeste Dupnice – gradić koji se nalazi 60 kilometara jugozapadno od Sofije, u kojoj su svojevremeno zajedno vladali Galev i Hristov. Prema izveštavanju medija, dvojica bivših policajaca su za samo nekoliko godina stvorila ogroman imetak, zahvaljujući reketiranju, otmicama i trgovanju drogom.

O tome koliku su moć imali, najbolje svedoči informacija da predstavnici vlasti nisu mogli da slobodno odlučuju, bez amina braće Galev.

Inače, ova dvojica saradnika, koji nisu bili u rodbinskoj vezi, na nelegalan način su stekli i ogromno bogatsvo, a na spisku njihove imovine nalazi se i stambeni kompleks u Resilovu koji se prostire na skoro 11.000 kvadratnih metara, sa zatvorenim bazenom, teretanom i dve kuće.

Foto:Nova.bg; Shutterstock

Bili su vlasnici i 11 preduzeća, kao i tri ofšor kompanije, od kojih su dve registrovane na Sejšelima, a jedna na Britanskim Devičanskim ostrvima.

Inače, oni jesu jednom bili u zatvoru – u decembru 2008. godine, kada su uhapšeni posle spektakularnog policijskog pretresa njihovih kuća u Dupnici, kao i u Sofiji i obližnjem Perniku.

Obojica su se zatim prijavila kao kandidati na parlamentarnim izborima u julu 2009. i pušteni iz zatvora zbog predizborne kampanje. Nijedan nije dobio dovoljno glasova da bude izabran u parlament i tako dobije imunitet od krivičnog gonjenja. Tako su se braća Galev posle izbora ponovo našli u zatvoru.

U politici se oprobao i Petrov

Političke ambicije imao je i Petrov. Naime, on se godinu dana nakon hapšenja koje se dogodilo 2010. godine kandidovao na izborima za predsednika Bugarske. Ipak, uprkos pozamašnim sredstvima koje je uložio u kampanju, nije uspeo da ostvari značajniji rezultat – dobio je manje od jedan odsto podrške građana.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zatim se usredsredio na privatni biznis i tokom poslednjih godina je vodio jednu od najvećih osiguravajućih kompanija u zemlji – „Apolo i Bolkan“ .

Svojevremeno je povezivan i sa časopisom „Galerija”, koji je počeo da izlazi 2009. godine. Iako je tada negirao da je skriveni vlasnik, nekoliko godina kasnije zvanični osnivač lista i njegova partnerka, novinarka Zoja Dimitrova, izjavila je pred sudom, da je „Galerija” pokrenuta novcem koji je obezbedila kompanija „Lev Corporation”, bliska Petrovu.

Ovaj časopis je nebrojano puta indirektno branio i relativizovao kriminalne optužbe kako protiv Petrova, tako i protiv braće Galev.