Ruja Ignatova Foto: EPA-EFE/FBI

Ruja Ignatova, poznata i kao "nestala kripto kraljica", našla se na FBI-jevoj listi 10 najtraženijih ljudi.

Bugarka, za koju se veruje da ima 40 godina, tražena je zbog njene navodne uloge u vođenju prevare sa kriptovalutama poznate kao OneCoin.

Federalni istražitelji je optužuju da koristi šemu za prevaru žrtava za više od 4 milijarde dolara, prenosi BBC.

Ona se vodi kao nestala od 2017. godine, kada su američki istražitelji potpisali nalog za hapšenje, a istražitelji su počeli da joj se približavaju.

Godine 2014. OneCoin je počela da nudi kupcima proviziju ako prodaju kriptovalutu većem broj ludi. Ali agenti FBI kažu da je OneCoin bio bezvredan i da nikada nije bio zaštićen tehnologijom blokčejna koju koriste druge kriptovalute. Prema navodima federalnih tužilaca, to je u suštini bila Ponzi šema prerušena u kriptovalutu.

Džejmi Bartlet, čija je istraga privukla globalnu pažnju na priču Ignatove, rekao je da je saopštenje FBI-ja u četvrtak povećalo šanse da ona bude uhvaćena.

„Ovo je verovatno najveći napredak u slučaju od kada je Ruja nestala u oktobru 2017. godine“, rekao je on.

Bartlet, koji godinama istražuje slučaj, rekao je da je jedan od razloga zašto je bilo teško pronaći Ruju Ignatovu, taj što je nestala sa najmane 500 miliona dolara, što joj je pomoglo da se sakrije od zakona.

„Takođe verujemo da ima visokokvalitetne lažne lične dokumente i da je promenila svoj izgled“, dodao je on. Postoji i mogućnost da možda više i nije živa.

Ignatova je poslednji put viđena kako se ukrcava na let iz Bugarske za Grčku 2017. godine i od tada se vodi kao nestala.

Žrtva OneCoin-a Džen Mekadam je rekla za BBC još 2019. godine da su ona i njeni prijatelji i porodici izgubili četvrt miliona evra.

Ona je istakla da je sve počelo od poruke prijatelja o neizostavnoj prilici za investiranje. Sedeći za računarom, ona je kliknula na vezu i pridružila se OneCoin vebinaru. Tokom sledećih sat vremena je opažljivo slušala ljude koji su sa entuzijazmom pričali o ovoj uzbudljivoj novoj kriptovaluti i kako bi ona mogla da promeni njeno bogatstvo.

Svi su bili „vrlo ubrzanog tempa, puni strasti“, rekla je je Mekadam.

„Imate toliko sreće što gledate ovaj vebinar upravo sada. Vi ste u tako ranoj fazi i samo će rasti kao bitkoin. Biće sve veći“, govorili su.

PROČITAJTE JOŠ:

Mekadam je rekla da su joj bili potrebni meseci da shvati da je sve to prevara.

„Ona je savršeno tempirala svoju šemu, iskoristivši trenutak ranih dana spekulacija kritpovaluta“, rekao je Demijan Vilijms, glavni federalni tužilac Menhetna.

FBI dodaje begunce na svoju listu najtraženijih kada veruje da bi šira javnost mogla da pomogne u njihovom pronalaženju.

U obaveštenju biroa objavljenom u četvrtak ponuđena je nagrada od 100.000 dolara za bilo koju informaciju koja bi dovela do hapšenja Ignatove, koja je 2019. godine bila optužena po osam tačaka, uključujući prevaru elektronskim putem i prevaru sa hartijama od vrednosti. Ignatova je jedina žena na FBI listi najtraženijih.

BONUS VIDEO: Sem Bankman – Kripto Robin Hud

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare