Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

"Bugarska će zatvoriti škole, restorane i tržne centre na 10 dana od 22. marta, u sklopu borbe protiv skoka zaraze koronavirusom koja je popunila naše bolnice", izjavio je danas bugarski ministar zdravlja.

Pročitajte još:

Bugarska, koja treba da održi parlamentarne izbore 4. aprila, prijavila je danas 4.201 novih slučajeva, prenosi Rojters.

U protekla 24 sata je bilo 136 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom.

„Stopa zaražavanja u zemlji je u proseku 483 na 100.000 stanovnika, što Bugarsku stavlja na deveto mesto u Evropskoj uniji“, izjavio je danas glavni bugarski zdravstveni inspektor Angel Kunčev.

„Bugarska nije izuzetak u ovoj situaciji. Talas britanskog soja koronavirusa proširio se na čitav kontinent i sada Centralna Evropa i Balkan imaju najveće stope zaraze“, rekao je Kunčev.

Ugostiteljski objekti biće zatvoreni za posetioce i nudiće samo kućnu dostavu. To se odnosi i na restorane u hotelima u kojima će gosti morati da jedu u svojim sobama.

Nastava u školama je obustavljena, zatvoriće se i vrtići i jaslice. Zatvoriće se i kladionice i svi komercijalni lokali površine veće od 300 kvadratnih metara, osim prehrambenih prodavnica. Tržni centri će takođe biti zatvoreni, a moći će da ostanu otvorene samo apoteke, optičarske radnje, hemijsko čišćenje, banke i telekomunikacioni operateri.

Kongresi, konferencije, seminari, izložbe i drugi javni događaji su zabranjeni. Teretane i bazeni zatvoriće se zajedno sa bioskopima i muzejima. Proslave, venčanja i krštenja dozvoljeni su uz prisustvo do petnaest ljudi.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram