Protest nastavnika u Francuskoj Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Većina nastavnika u Francuskoj štrajkovala je danas širom zemlje, nezadovoljna konfuznim pravilima u borbi protiv koronavirusa u školama.

Ministarstvo prosvete Francuske objavilo je da je štrajkovalo 38,5 odsto nastavnika, u razredima za decu od šest do 11 godina, dok je vodeći sindikat naveo da 75 odsto zaposlenih u školama nije držalo nastavu.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema podacima Ministarstva, u višim razredima je štrajkovalo 23,7 odsto nastavnika, dok sindikat tvrdi da nije radilo 62 odsto, prenosi Frans pres.

Ta agencija ocenjuje da bi protest nastavnika mogao da oslabi izglede predsednika Francuske Emanuela Makrona na aprilskim izborima.

Nastavnici su nezadovoljni stalnim menjanjem pravila u školama zbog širenja virusa. Vlasti su od 6. januara već dva puta promenile pravila o testiranju učenika.

Prosvetari traže i bolje mere zaštite poput obaveze nošenja kvalitetnijih maski, češćeg testiranja na virus i instaliranja uređaja koji bi upozoravali na neophodnost provetravanja.

Vodeći sindikat traži povratak na prethodno pravilo da se nastava za celo odeljenje obustavlja na nedelju dana ako je neko od učenika testiran pozitivno.

Francuska je trenutno glavno žarište koronavirusa u Evropi, a vlasti su ove nedelje prijavile više od 360,000 novih infekcija u jednom danu.

Prema podacima Ministarstva prosvete, prethodnih dana je registrovano 50.000 novoinficiranih učenika.

Senat Fracuske je nedavno usvojio predlog zakona prema kojem odrasli ne mogu bez dokaza o vakcinaciji da uđu u restorane, kafiće, bioskope, pozorišta, muzeje, sportske objekte, i vozove na regionalnim linijama. Nevakcinisane osobe od 12 do 17 godina mogu da uđu uz negativan test na koronavirus.

Predlog zakona treba da odobri donji dom parlamenta.

Bonus video: Zona Zarić: Rodno neutralna zamenica podelila Francusku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar