Foto: Tanjug/AP Photo/Minh Hoang, File

Lider Severne Koreje Kim Džong Un je navodno na putu za ruski lučki grad Vladivostok neprobojnim vozom da se sastane sa predsednikom Vladimirom Putinom.

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom među severnokorejskim liderima, Kim će verovatno provesti više od 20 sati putujući oko 1.180 km u vozu koji se sporo kreće. Voz ide 50 km/h zbog svoje teške oklopne zaštite.

Poređenja radi, londonska brza železnica vozi oko 200 km/h, dok japanski Šinkansen vozovi mogu da dostignu 320 km/h.

Dugo putovanje takođe uzima u obzir ponekad arhaičnu železničku mrežu severa, prenosi BBC.

Voz je kršten kao Taeiangho, korejska reč za sunce i simbolična referenca na osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.

Foto: Tanjug/Alexander Safronov/Press Office of the Primorye Territory Administration via AP, File

Počasni voz

Tradiciju putovanja na velike udaljenosti vozom započeo je osnivač zemlje Kim Il Sung – deda Kim Džong Una – koji je svojim vozom putovao u Vijetnam i istočnu Evropu.

Za ove luksuzne vozove se kaže da ih dobro čuvaju bezbednosni agenti koji skeniraju rute i nadolazeće stanice u potrazi za bombama i drugim pretnjama.

Kim Džong Unov otac Kim Džong Il, koji je vladao Severnom Korejom od 1994. do svoje smrti 2011. godine, navodno je putovao vozom iz nužde jer se plašio letenja.

Poznato je da je Kim Džong Il 2001. putovao 10 dana u Moskvu da bi održao sastanak sa Putinom.

Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Ruski vojni komandant Konstantin Pulikovski, koji je pratio bivšeg severnokorejskog lidera na vožnji 2001. godine, govorio je o njegovoj raskoši u svojim memoarima Orijent ekspres.

„Bilo je moguće naručiti bilo koje jelo ruske, kineske, korejske, japanske i francuske kuhinje. Čak ni Putinov privatni voz ‘nije imao udobnost voza Kim Džong Ila'“, rekao je on.

Severnokorejski državni mediji objavili su da je Kim Džong Il preminuo od srčanog udara dok je putovao lokomotivom 2011. godine.

U novembru 2009. godine, konzervativni južnokorejski dnevnik Čosun Ilbo objavio je da je oklopni voz imao oko 90 vagona. Zeleno vozilo sa žutom prugom imalo je i konferencijske sale, prostorije za publiku i spavaće sobe, sa satelitskim telefonima i televizorima instaliranim za brifinge.

Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Kim Džong Un možda ne deli očev strah od letenja, jer je na nekoliko putovanja leteo svojim privatnim avionom ruske proizvodnje.

Ali kada je poslednji put sreo Putina 2019. – verovatno poslednji put kada je Kim putovao u inostranstvo – takođe je stigao vozom u Vladivostok na dalekom istoku Rusije. Potom su ga dočekali zvaničnici sa tradicionalnim prinosom hleba i soli.

Privatni avioni

Pored vozova, Kim je takođe viđen kako se kreće u drugim oblicima luksuznog prevoza koji predstavljaju oštar kontrast osiromašenom načinu života severnokorejskog naroda.

Pošto je pohađao internat u Švajcarskoj, Kim Džong Unu nije strano letenje.

U maju 2018. godine, obavio je svoj prvi međunarodni let otkako je preuzeo vlast, u kineski grad Dalijan da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Medijski izveštaji sugerišu da je on ranije koristio svoj privatni avion za putovanja unutar Severne Koreje.

Avion koji ga je odvezao u Kinu bio je avion dugog dometa sovjetske proizvodnje, Iljušin-62 (Il-62).

Severnokorejski posmatrači na sajtu NK Njiz kažu da ga lokalni stanovnici zovu „Čamae-1“ po lokalnoj vrsti jastreba.

Bela spoljašnjost aviona je ukrašena zvaničnim imenom Severne Koreje na korejskom sa dve strane, a nacionalna zastava je pored teksta. Na repu se nalazi crvena zvezda unutar crvenih i plavih krugova.

Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Avion ima moderan enterijer, a Kim je povremeno fotografisan kako radi i održava sastanke u njemu.

Čamae-1 je dospeo na naslovne strane kada je prevezao delegaciju na visokom nivou iz Pjongjanga, uključujući Kimovu sestru Kim Jo-Jong, u Južnu Koreju 2018. godine.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap izvestila je da je let koristio identifikacioni broj „PRK-615“, što je verovatno simbolična referenca na Zajedničku deklaraciju Sever-Jug od 15. juna koju su dve zemlje potpisale 2000. godine.

Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Kim je takođe viđen kako koristi ukrajinski Antonov-148 (AN-148), sa logom državne avio-kompanije Er Korjo, u dokumentarnom filmu iz 2014. koji je emitovala državna Korejska centralna televizija.

2015. godine, severnokorejski državni mediji su čak preneli snimak Kim Džong Una kako pilotira „domaćim“ lakim avionom i sedi za komandama vojnog dvokrilca AN-2.

Luksuzni automobili

U martu 2018. godine, gospodin Kim je vozom otputovao u kinesku prestonicu Peking, ali je koristio svoj lični Mercedes-Benz S-klasu da putuje unutar grada.

Prema južnokorejskom dnevniku JongAng Ilbo, automobil je posebno prevezen u voz. Automobil, proizveden 2010. godine, koštao je otprilike 2 milijarde korejskih vona (1,8 miliona dolara), navodi list.

Kimov omiljeni model S-klase bio je istaknut tokom međukorejskog samita 2018. u Panmundžomu, kada ga je vozio preko granice sa telohraniteljima koji su trčali pored automobila.

Izveštava se da je njegov konvoj na samitu imao i privatni toalet, koji je vođa koristio da odgovori na poziv prirode dok putuje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Khitrov, File

Ovo je takođe pomenuto u izveštaju sajta DailiNK sa sedištem u Seulu iz 2015, koji kaže da je prilagođeno kupatilo ugrađeno u jedan od automobila Kimovog konvoja oklopnih vozila.

Jahta 

Državni mediji u Severnoj Koreji su prikazali Kima kako se vozi čamcima, podmornicom, autobusima, pa čak i ski liftom.

Priča se da koristi i druge oblike prevoza, ali to tek treba da se vidi na njegovim ekskurzijama u inostranstvu.

Kada su državni mediji objavili fotografije njegove posete vojnoj ribarskoj stanici u maju 2013, NK Njuz je u pozadini posmatrao jahtu.

Nije bilo jasne potvrde da je jahta, za koju se procenjuje da košta 7 miliona dolara, pripadala Kimu, pa čak ni kako je uvezena uprkos međunarodnim sankcijama na luksuznu robu.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, s obzirom na cenu, mnogi međunarodni mediji su kao najverovatnijeg vlasnika izdvojili državnog vladara.

U junu 2015. Radio Slobodna Azija sa sedištem u Vašingtonu izvestio je da je istraživač primetio novi helidrom u Kimovoj vili pored jezera u provinciji Južni Pjongan.

Istraživač, koji radi na američko-korejskom institutu Škole za napredne međunarodne studije Džons Hopkins, sugerisao je da helidrom mogu da koriste Kimova porodica ili posetioci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar