Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN

Rusija ima oko 1.000 tajnih agenata na teritoriji Velike Britanije, navode tamošnji tabloidi.

Tajni agenti Vladimira Putina kriju navodno iza normalnih poslova, od vozača minibusa i bariste, do univerzitetskih profesora, pokazala je obaveštajna analiza.

Špijuni, kojima upravlja SVR, tajna služba Kremlja (nešto poput britanske MI6), čak su se infiltrirali na visoke pozicije u vlasti, kažu stručnjaci.

Pozivaju da javnost bude upozorena na insajdersku pretnju na isti način kao što je bila upozorena na IRA-u svojevremeno, prenosi Miror.

Jedan izvor obaveštajnih službi kaže da je Rusija stvorila „opsežne i sofisticirane mreže“ krtica koje deluju u svim sferama života.

Izvor je dodao: „Niko ne bi trebao da misli da je imun. Govorim o studentima, sindikatima, protestnim grupama, nastavnicima, vozačima Ubera, kao i političarima u državnoj službi i policiji“.

PROČITAJTE JOŠ:

Broj navodnih špijuna koji rade iz ruske ambasade u Londonu opao je poslednjih godina ali je broj „nepoznatih“ špijuna porastao. Godine 2018. dvostruki bivši agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, otrovani su u Solsberiju. Za ovaj slučaj okrivljena su tri ruska špijuna.

Procenjuje se da u Velikoj Britaniji ima oko 73.000 ruski iseljenika, a pojedini Britanci veruju da neki od njih šalju infromacije Kremlju.

Neki Britanci su takođe lojalni Moskvi, navodi se. U petak se Dejvid Smit (58) izjasnio krivim za deljenje tajni sa Rusijom dok je radio u britanskoj ambasadi u Berlinu.

Putinovi agenti su navodno špijunirali nuklearne elektrane i vojne baze.

Bivši vojni obaveštajac pukovnik Filip Ingram rekao je: „Broj ljudi uključen u špijuniranje bi lako mogao da ide preko 1.000“.

BONUS VIDEO: Da li je povlačenje ruske vojske iz Hersona samo manevar?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar