Riši Sunak Foto:Tanjug/Suzanne Plunkett/Pool Photo via AP

Britanski premijer Riši Sunak opisao je planirani pro-palestinski marš u Londonu na Dan primirja kao čin nepoštovanja, ali je najavio da će protest ipak biti održan. On je na vanrednom sastanku sa načelnikom Metropolitanske policije izjavio kako će njega smatrati odgovornim za odobravanje manifestacije planirane za 11. novembar. Lider Laburističke partije Kir Starmer osudio je izjavu britanskog premijera i naveo da osoba koju treba smatrati odgovornom jeste britanska ministarka unutrašnjih poslova.

Načelnik Metropolitanske policije Mark Rauli se suprotstavio pozivima da pokuša da blokira održavanje marša i rekao je da, nakon što je pregledao obaveštajne podatke, pravni okvir za zabranu nije ispunjen, prenosi Skynews.

U saopštenju, premijer Riši Sunak je rekao: „Sloboda je pravo na mirno protestovanje. I test te slobode je da li naša posvećenost njoj može preživeti nelagodnost i frustraciju onih koji je pokušavaju koristiti, čak i ako se ne slažemo s njima. Proći ćemo taj test i ostati verni našim principima.“

London Foto:EPA-EFE/VICKIE FLORES

„Dobro je što je policija potvrdila će se pobrinuti da se vreme održavanja marša ne poklapa s bilo kojim događajima povodom Dana sećanja“, dodao je premijer.

„Postoji rizik da oni koji pokušavaju da podele društvo iskoriste ovaj vikend kao platformu za to. O tome sam razgovarao s načelnikom Metropolitanske policije na našem sastanku. Načelnik se obavezao da će neprestano pratiti položaj Metropolitanske policije na osnovu najnovijih obaveštajnih podataka o prirodi protesta“, objašnjava Sunak.

Lider Laburista, Kir Starmer, optužio je Sunaka za „kukavičluk zbog sukobljavanja s policijom“.

On je na društvenoj mreži X napisao: „Događaji sećanja moraju se poštovati. Kraj priče. Ali osoba koju premijer treba da smatra odgovornom je ministarka unutrašnjih poslova. Sukobljavanje s policijom umesto saradnje s njima je kukavičluk.“

Tim povodom, oglasila se i ministarka unutrašnjih poslova, Suela Brejverman i nazvala pro-palestinske demonstracije „marševima mržnje“ i izjavila da bi svako ko bi oštetio Kenotaf na Dan primirja „trebao biti smešten u ćeliju brže nego što bi mu noge dotakle tlo“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar