padobranci
Foto: EPA/MARCIN BIELECKI

Novi komandant britanskih oružanih snaga general Patrik Sanders otkazao je slanje padobranskog bataljona u BiH i na Kosovo nakon što je u javnosti objavljen snimak na kojem se vidi da padobranci učestvuju u orgijama u vojnoj bazi.

Kako piše Indenpendent, oficir padobranske jedinice general Endrju Harison u pismu upućenom Sandersu naveo je da je „privremeno izgubio poverenje“ u jedinicu Trećeg padobranskog bataljona.

„Ovaj bataljon ima izvanrednu reputaciju, u službi je britanskog naroda i svaki od pripadnika je razočaran zbog gubitka šanse da ponovo bude na zadatku na Balkanu“, naveo je Harison u pismu.

On je dodao da je odluka generala Sandersa zasnovana na nedavnim disciplinskim incidentima u kasarni „Merville“ iz koje su snimci kasnije dospeli u javnost.

Na snimku koji se pojavio ranije ovog meseca prikazana je žena koja ima seks sa osam pripadnika 16. jurišne zračne brigade u kasarni Merville u Colčesteru, Eseks, dok su desetine drugih vojnika gledali, a neki ih bodrili. Prema Kraljevskoj vojnoj policiji, žena je bila civil koji je navodno prokrijumčarena u bazu oko 30 puta u proteklih pet meseci.

Snimci su bili „prilično slikoviti u detaljima“, rekao je vojni izvor za Times, pokazujući seksualne radnje u različitim delovima kasarne. Dok je RMP utvrdio da je orgija bila sporazumna, Sanders je rekao da se ta aktivnost mogla protumačiti kao „ponižavanje žena“ i nazvao je „neprihvatljivom, korozivnom i štetnom po reputaciju vojske“.

Oko 300 pripadnika padobranske jedinice trebali su u septembru biti raspoređeni na Balkanu.

***

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Kijevu


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar